Türk topraklarında doğan küstah bakan...

Gitti şımarık bir küstah, geldi yerine yenisi!.. Panos Kammenos'un istifasının ardından Yunan Savunma Bakanlığı'na atanan Evangelos Apostolakis Türkiye'yi tehdit etti. Apostolakis, devir-teslim töreninde yaptığı konuşmada, "Ege'nin karşı kıyısına bir mesaj gönderiyorum. Çatışma yolu da var, iş birliği yolu da. Türkiye ile ilişkilerimizde kırmızı çizgimiz, uluslararası hukuka saygıdır" dedi. Mavi kuş üzerinden "Türkiye'yi mahvederim" diye tehdit sallayan Trump'a sadece üzüntülerini bildirebilen zihniyetten küstah Yunan'a hak ettiği cevabı vermesini beklemek boşuna olur!.. 

İşgalci Apostolakis'in küstah bir şekilde konuşmaya hakkı yok, haddine de değil. Genelkurmay Başkanlığı'ndan emekliye ayrılarak Savunma Bakanlığı'na getirilen Apostolakis'in icraatlarına baktığımızda uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği ortaya çıkar. İşte Apostolakis'in kara sicilinden bazı başlıklar;

2013-2015 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptığı dönemde,

* 6 Mart 2015'te Aydın Eşek Adası'na gelerek Türk kara sularını ihlal etti.

* 6 Ağustos 2015'te Aydın Bulamaç Adası'na gelerek egemenlik ve bayrak gösterisi yaptı.

15 Eylül 2015'te Genelkurmay Başkanlığına atanan Apostolakis;

* 14 Nisan 2016'da, İzmir Koyun Adası'nda icra edilen hava savunma tatbikatına katıldı.

* 20 Nisan 2016'da, F-16 Savaş uçağı ile Türk hava sahasında uçtu. Aydın Eşek Adası ve Aydın Bulamaç Adası'nın üzerinden uçarak Türk hava sahasını 6 mil ihlal etti.

* 5 Şubat 2018'de, Mirage 2000-5 savaş uçağı ile Kardak Kayalıkları'nın üzerinde alçak irtifada uçtu ve Kardak Kayalıkları'na sanal hava taarruzu yaptı. Türk hava sahasını 6 mil ihlal etti.

* 17 Aralık 2018'de, İzmir Koyun Adası'na gelerek egemenlik ve bayrak gösterisi yaptı.

Millî Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, "Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Apostolakis, Girit Adası'nın Rethimno bölgesinde doğmuştur. Apostolakis'in doğduğu Rethimno bölgesi Türk toprağıdır" tespitini yaptı. "Uluslararası hukukun asıl kaynağı uluslararası antlaşmalardır" diyen Ümit Yalım, küstah Yunan'a dersini şöyle verdi;

"Yunanistan başta 1923 Lozan Antlaşması ve 1947 Paris Antlaşması olmak üzere uluslararası antlaşmaları ve uluslararası hukuku ihlal ediyor. Türkiye, 1923 Lozan Antlaşması'nın 15. maddesi ile İtalyan işgali altında olan toplam 14 ada üzerindeki haklarından İtalya yararına vazgeçmiştir. 15. maddeye ek olarak konulan 2 no.lu  haritada da, yazılı metinde sayılan toplam 14 adanın isimlerinin altı kırmızı çizgi ile çizilmiştir.takan-harita-1.jpgLozan Antlaşması'nda verilmeyen ve haritada altı kırmızı çizgi ile çizilmeyen 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı 2004 yılında Yunanistan tarafından işgal edilmiştir.

 Lozan Antlaşması'na taraf olan İngiltere tarafından 1939 yılında çizilen haritada, Yunanistan'ın işgal ettiği adaların 12 ada deniz sınırları dışında ve Türk adaları olduğu açıkça gösterilmiştir.

 İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1947 Paris Antlaşması ile İtalya, 12 Ada, Rodos ve Meis olmak üzere toplam 14 adanın egemenliğini Yunanistan'a devretti.

Paris Antlaşması'na taraf olan ABD tarafından 1957 yılında çizilen haritada, Yunanistan'ın işgal ettiği adaların 12 ada deniz sınırları dışında ve Türk adaları olduğu açıkça gösterilmiştir.

Mevcut durum itibarıyla 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığını işgal eden Yunanistan, 12 Ada (Dodecanese) bölgesindeki ada sayısını 14'den 32'ye çıkarmıştır. Yunanistan 1923 Lozan Antlaşması ile 1947 Paris Antlaşmasını ve uluslararası hukuku ihlal etmiştir.

30 Mayıs 1913 Londra Antlaşması'nın 4. maddesi ve 1923 Lozan Antlaşması'nın 12. maddesi ile Yunanistan'a Girit Adası'nın sadece dörtte biri verilmiş Girit Adası'nın etrafındaki 14 ada ile adacık ve kayalıklar Türk egemenliğinde kalmıştır.

Lozan Antlaşması'ndan sonraki süreçte Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ, Girit Adası üzerindeki haklarından fiilen feragat etmiş ve anılan haklar aslına rücu olarak Türk toprağı olmuştur. Mevcut durum itibarıyla Girit Adası'nın dörtte üçü ve adanın etrafındaki 14 ada ile adacık ve kayalıklar Türk egemenliğindedir. takan-harita-2.jpgYunanistan, sadece kullanma hakkı verilen Kuzey Ege Adaları ile 12 Ada bölgesindeki adaları 1960'lı yılların başından itibaren silahlandırmıştır. Yunanistan açık bir şekilde 1923 Lozan Antlaşması'nın 12 ve 13. maddesi ile 1947 Paris Antlaşması'nın 14. maddesini ihlal etmiştir.

Yunanistan'ın Türkiye ile olan ilişkilerini düzeltmesi kendi menfaatinedir. Bu bağlamda Yunanistan;

* İşgal ettiği 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığını boşaltarak Türkiye'ye teslim etmelidir.

* Adaları silahlandırmak suretiyle kullanma hakkını kaybettiği Taşoz, Semadirek, Limni, Midilli, Sakız, Sisam, Ahikerya, İpsara ve Bozbaba adalarını boşaltarak Türkiye'ye teslim etmelidir.

* Taşoz Adası Türk kara sularında yaptığı petrol hırsızlığını durdurmalı ve daha önce elde ettiği geliri Türkiye'ye vermelidir.

* Girit Adası güneyinde Türk kıta sahanlığındaki parsellerin satışını durdurmalıdır."

 

 

Yazarın Diğer Yazıları