Türk vatandaşlarına “Uyum sınavı” zorunluluğu

Türk vatandaşlarına “Uyum sınavı” zorunluluğu
Hollanda hükümeti, Türkleri uyum sınavından muaf tutan protokolü yürürlükten kaldırdı. Yeni kararla, 1 Ocak 2021'den itibaren ülkeye gelecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını, zorunlu uyum sınavına tabi tutacak.

Türkiye ile Avrupa Topluluğu (AT) arasında imzalanan (1963) anlaşması ve 1970 tarihli katma protokol uyarınca, Türk vatandaşları uyum sınavı yükümlülüğünden muaf tutuluyordu. Hollanda hükümeti, bu muafiyeti kaldırdı.

Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees, Hollanda Temsilciler Meclisi'ne gönderdiği mektupta, Türk vatandaşlarının, ortaklık anlaşması uyarınca sahip oldukları istisnai konuma, 2021'den itibaren son vereceklerini bildirdi.

"TÜRKLER TOPLUMA ENTEGRE OLAMADI"

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre Koolmees, "Türkiye kökenli göçmenler Hollanda'ya yeterince uyum sağlayamadı. Birçoğunun işi var ve toplumda aktif durumdalar ancak bazılarının Hollandaca ile ilgili sorunları var. Bu nedenle toplumda yollarını bulmakta zorlanıyorlar" dedi.

"15 TEMMUZ SONRASI BAŞVURULAR ARTTI"

Hükümet ortağı CDA, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası, Türkiye kaynaklı sığınma başvurularının ciddi biçimde arttığına dikkati çekerek, artan yeni göç dalgası ile birlikte uyum sınavının zorunlu hale geldiğini savunuyor. Hükümet, Türkiye kökenli göçmenlere uyum sınavı zorunluğu getiren yeni sivil uyum yasasını, bu yıl içinde meclisten geçirecek.

SINAVLAR 2021'DE BAŞLAYACAK

Bakan Koolmees'in verdiği bilgiye göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uyum sınavı zorunluluğunun 1 Ocak 2021'den itibaren uygulanması planlanıyor.