Türk-Amerikan savaş senaryosu!

Türk-Amerikan savaş senaryosu!

Emekli Amiral Cem Gürdeniz, veryansıntv için "Ege''de Türk-Yunan savaşı, NATO ve Amerikan donanması" başlıklı uzun bir makale yazdı. Öncelikle Türkiye''deki NATO''culuğun sorgulanması gerektiğini inceleyen Gürdeniz, "Ege''de Türk-Amerikan deniz savaşı" ara başlıklı bölümde ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü''nün 1986 yılından beri çıkarılan "Deniz Harekâtı ve Donanma Taktikleri" adlı referans kitabın 2018''de tamamlanan üçüncü baskısında, "Ege Muharebesi" başlığıyla ve hayali bir senaryo üzerinden ABD Donanması ile Türk Donanması''nın savaştırıldığını naklediyor.

Dönemin ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı''nın önsözüyle yayınlanan kitaptaki senaryoda Ege haritası kullanılıyor ve Türkiye açıkça "dost görünümlü düşman" statüsünde gösteriliyor.

***

Senaryoya göre, Yunanistan, gayrîaskeri statüdeki 23 adaya füze yerleştirmeye çalışıyor. Türkiye de buna karşı Limni, Midilli, Sakız, Sisam ve İstanköy adalarını işgal etmeye niyetleniyor. 

ABD 6. Filosu, Kıbrıs''a giden Türk amfibi konvoyuna ve filosuna karşı Aegis sınıfı kruvazörleri gönderiyor. Türkiye bunlardan birini batırıyor. Onlar da adaya giden Türk tank çıkarma gemisini batırıyor. Gemiyle birlikte 700 kişi kaybediliyor. Daha sonra savaş Ege''ye yayılıyor, Türkiye Boğaz önü ve Doğu Ege adalarını işgale yöneliyor.

ABD Donanması, yem olarak 6 adet korvet tipi gemiyi öne sürerek Türk savaş gemilerini açık denize çekmeyi böylece işlerini bitirmeyi ve Ege''deki Türk kıyılarından itibaren tam bir deniz kontrolünü tesis etmeyi hedefliyor. ABD, Kıbrıs''a yönelik fiili bir harekâtın da ABD''ye yapılmış olacağı tehdidinde bulunuyor. Yunanistan''a da hiçbir adasının işgal edilmeyeceği garantisi veriliyor.

Truman uçak gemisi, Türk Hava Kuvvetleri ve Türk savaş gemilerinin füze menzili içine sokulmuyor. Senaryoda Ruslar da Türkleri ikna için aracı olarak kullanılıyor. Ruslara, "Türklere söyleyin. Adaları işgal etmesin." diyorlar!

***

Türk Donanma Komutanının adı "Oramiral Mehmet Abdül" olarak veriliyor. "Abdül", Birinci Dünya Savaşı''nda İngilizlerin Türkleri medyada küçük düşürmek için karikatür ve yazılarda kullandığı bir tiptir...

ABD Donanması''nın komutanlarından kadın olanın adı Stephanie Decatur. Bu ad, 1804 yılında Osmanlı''ya bağlı Cezayir Dayısı''nı yenerek bir savaş gemisini ele geçiren Deniz Yüzbaşı Stephen Decatur''dan geliyor!

Amerikan Donanması''nın ilk deniz zaferi olarak kabul edilen olayı resmeden ve yere düşen Türk bayrağını da gösteren Dennis Malone''un yağlı boya tablosu, halen Pentagon''da ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı makam odası girişinde bulunuyor. Türkiye''nin defalarca rica etmesine rağmen tablo kaldırılmış değil.

Senaryoda, gerekirse Türk donanmasının 1827''deki Navarin baskınına benzer şekilde imha edileceği mesajı veriliyor. 

***

Gürdeniz''e göre senaryo kurgusunda, Türkiye''yi Ege sorunlarına çekerek, Doğu Akdeniz yetki alanı paylaşım mücadelesinin ikinci plana atılmasını öngören bir mesaj verilmeye çalışılmış oluyor.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs da "Türkiye''nin askerî gücü çok artmıştır, siz şimdi ön alırsanız, bizim de desteğimizle Türkiye''yi yener, karada ve denizde siyasi hedeflerinize ulaşırsınız." diye ikna edilmek isteniyor.

Gürdeniz, sonuç olarak "Geçmişte emperyalizmin benzer teşvikleri ile kendi başlarına ''Küçük Asya felaketi''ni getirmiş olanların, bu ucuz ve çok tehlikeli senaryoda yer alıp almayacaklarını bilemeyiz. Türkiye ise asla ve asla Yunanistan ile savaş tuzağına düşmemelidir. Türkiye, artık muhteşem coğrafyasını kendi millî menfaatleri için kullanmasını öğrenmelidir. Hiçbir ittifaka ihtiyacı yoktur." diyor.

***

Ukrayna sınırına asker yığıldığında, savaş patlayacağı belliydi. Şimdi ABD, Türkiye''yi Ege ve Trakya''dan üslerle kuşattı...

Çanakkale kuşatması, İngiltere''nin dünya egemenliğini kaybetmesiyle sonuçlanmıştı. ABD de yine Çanakkale önlerinde kendi sonunu hazırlıyor olabilir...

Yazarın Diğer Yazıları