Türkan Şoray ve Ediz Hun Kıbrıs Harekatı’ndaki Mehmetçiğe moral vermişti

Türkan Şoray ve Ediz Hun Kıbrıs Harekatı’ndaki Mehmetçiğe moral vermişti
Kıbrıs Barış Harekâtı'nın gerçekleşmesinin ardından Türk sinemasının önemli isimleri Türkan Şoray ve Ediz Hun Kıbrıs’a gitmiş ve orada bulunan Mehmetçiklere moral ziyareti yapmışlardı. Tekrardan paylaşılan görüntüler ise o değerli anların hatırlatılmasına yardımcı oldu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs’ta başlattığı askeri harekâttan sonra düzenlenen ikinci harekâtla birlikte adanın yüzde 37’si Türklerin kontrolüne geçmişti. Gerçekleşen bu önemli zaferden sonra orada çıkartma bulunan Mehmetçikleri ziyaret eden isimler arasında Türk sinemasında “Sultan” lakabıyla alınan Türkan Şoray ve Türk sinemasında adı geçen Ediz Hun vardı. Yansıyan karede Mehmetçiklerle birlikte Türkan Şoray ve Ediz Hun’un gülümseyen yüzleri geriye kalan görüntülerden biri oldu. Fotoğraf sosyal medyada tekrar gündeme geldi.

KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI

1960 yılında uluslararası anlaşmalara dayanan bir Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Rumlar Birleşik Krallık''ın adadan çekilmesiyle, Türklerle birlikte ortak devlete razı olmadılar. Kıbrıs’ın tüm yönetimine kendileri el koyma yoluna gittiler; uluslararası anlaşmaları ve anayasayı çiğneyerek Türklere saldırılarda bulunmaya başladılar.

İlerleyen saldırılarla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri 20 Temmuz 1974''te Kıbrıs''ta askeri harekât başlattı. O dönem Başbakan olan Bülent Ecevit 20 Temmuz 1974 sabahı saat 06.10’da şu açıklamayı yaptı:

"Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs’a indirme ve çıkarma hareketi başlamış bulunuyor. Allah; milletimize, bütün Kıbrıslılara ve insanlığa hayırlı etsin. Bu şekilde insanlığa ve barışa büyük bir hizmette bulunmuş olacağımıza inanıyoruz. Öyle umarım ki kuvvetlerimize ateş açılmaz ve kanlı bir çatışmaya yol açılmaz. Biz aslında savaş için değil, barış için ve yalnız Türklere değil, Rumlara da barış getirmek için Ada''ya gidiyoruz."

Harekâtın ilk ayağı Yunanistan hükûmetinin desteğiyle gerçekleştirilen 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere adanın yüzde 37''sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı.

Kıbrıs Barış Harekâtı sonunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 415 Kara 65 Deniz, 5 Hava, 13 Jandarma olmak üzere toplam 498 şehit vermiştir. Kıbrıs Türk tarafı ise, 70 mücahit ölü, 270 sivil ölü, 1,000 yaralı verdi.

Rumlar ve Yunanlar ise 4 bin ölü, 12 bin yaralı vermiştir.

Savaşın dışında olmasına rağmen BM Barış Gücü askerleri de kayıp vermişti: 3 Avusturyalı asker ölmüş, 24 Avusturyalı, 17 Finlandiyalı, 4 İngiliz ve 3 Kanadalı asker de yaralanmıştı.

1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti, 15 Kasım 1983''te ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur.

İlgili Haberler