Türkeş'in ardından

Alparslan Türkeş'le yüz yüze konuşma imkânını 1969 senesinde bulmuştum. Çalıştığım dergi için uzun bir söyleşi yapmıştım. En çarpıcı ön görüsü "Bu Demirperde mutlaka yıkılacak. Oradaki kardeşlerimiz için şimdiden hazırlıklı olmalıyız. Hatta yıkılmasına katkıda bulunmalıyız" demişti. Bu sözlerinin üzerinden 20 yıl geçti ve komünist rejim yıkıldı. Berlin'deki duvarla birlikte yerle bir oldu.

Merhum Türkeş'le aramız ise hep iyiydi. Hatta kimi dostlarım bu konuda espri yapmayı sürdürdüler. Örneğin Ülkücü Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Aydın Esi kardeşim bunlardan biriydi. Yemeklerimizden birinde Türkeş'e döndü "Başbuğum Burhan'ı çok seviyorsunuz ama, her seçimde gidip Süleyman Demirel'e oy veriyor" dedi. Türkeş de havaya girdi ve "Olsun, Burhan'cığım o da bizden" karşılığını verdi. Bu toplantılara eşi Seval Hanım'ın da katıldığını söylemeliyim. Tabii Ali Balkan Metel ve Ali Öncü kardeşimi de unutmayarak. Özellikle Tercüman yıllarımda bünyemizdeki her ferde verdiği mesaj değişmezdi; "Burhan'cığıma selam söyleyin. Gözlerinden öpüyorum."

İleri görüşlü, büyük Türkçü Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997 Cuma günü Hakk'a yürüdü. Sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum.

***

Yıllık artış

Şimdi vereceğim rakamlar bana ait değil. Hükümet kontrolündeki kurumlara göre enflasyon bir yılda yüzde 19,71. Buna iskontoyu ilave etmeyi unutmayın. Sadece Mart ayındaki yükseliş TÜFE'de 1,03, ÜFE'de 1,58.

En dramatik olan sebze-meyvedeki tırmanış; "Yüzde 70". Hemen birkaç yeni örnek veriyim. Son tespitim tanzim satışların göçtüğü şeklinde. Raflar bomboş. Sadece nohut ve kuru fasulye var.

BİM'de soğanı bile haftada iki kere görüyoruz. Manav ve pazarlarda fiyatlar standartlaştı. Beni şaşırtan Migros. Düzenli olmasa da ilan edilen fiyatlara genelde uyuyor. En kötü manav reyonu A 101'de. İlgilenen yok. Zaten mağazaların çoğu partime elemanlara bırakılmış durumda.

Bu görüntüyle "2023'e kadar seçim yok" söylemleri asla gerçekleşmez. Süleyman Baba'nın dediği gibi "Mutfak hükümetleri götürür."

Çark ettiler

Sayım ve değerlendirmelerde yapılan U dönüşleri aleni hale geldi. yakın zamana kadar "Dünyanın en güvenli seçimleri bizde" diyen Ak Parti başkan yardımcıları tam tersini söylemeye başladılar. Bu durum tuhaf. Saz da, söz de onlarda. Hatta ses tesisatının başında da adamları oturuyor.

Şimdi feryat figanlar neden? Türkiye'nin en kalabalık illerinin sandık sonuçlarına göz atalım. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya. İşte size ilk beş. Tamamını Millet İttifakı kazanmadı mı? Bu nasıl 15. zafer!

YSK'nın durumu

Yüksek Seçim Kurulu'nun geçmişteki çelişkileri masamın üstünde duruyor. Hem de kabarık bir dosya halinde.

İki günlük şaşkınlıktan sonra, bu dosyaya yenileri girmeye başladı. Mesela 2014 "ret kararı" verilen başvuruya şimdi kabul denmekte. 48 saat içerisinde bu tip kararlarda rekor kırıldı.

YSK Başkanı Sadi Güven birden yön değiştirdi. Kimse unutmamalı ki, "Keser döner, sap döner. Gün gelir hesap döner"...

***

İhmal ettiklerim

Bir süredir seçimlere boğulduk. Bu yüzden bazı önemli detayları ihmal ettiğimin farkındayım. Yine de kimilerini kısacık dahi olsa aktarmak istiyorum:

Dr. Göktan Ay, MÜZDAK'ın (Türk Müziği Konseyi) 26. yıl ödüllerini açıkladı.

* 2019 Yılı En İyi Türk Müziği Ödülünü, TRT-Müzik'te yayınlanan TSM programı İstanbul'dan kazandı. Bilindiği gibi bu program İstanbul yapımı.

* En İyi THM Solisti Ödülü de, Münevver Özdemir'e uygun görüldü.

...

Belma Akgün'ün isteği bir Kerkük anıtı Abdülvahit Kuzecioğlu'nun da anılması. Sanırım bu mesaj aslında Ömer Hayri Uzun'a.

Harman Yeri'nin şefi bu konuda pek çok kez yayın yapmıştı. Bu isteği memnuniyetle yerine getirecektir.

...

Av. Göktuğ Tosun diğer mesajlara örnek. "Belediye seçimleri hayırlı olsun. Seçim gecesi hangi partiden olursak olalım İmamoğlu'nun kazanma azmini çok sevdik. Ak Parti'de nihayet kafalara 'Biz de kaybedebiliriz' algısı girdi. Hükümetin millet tarafından ciddi şekilde uyarılması gerekiyordu. Bu oldu kanımca. Artık ötekileştirmeden, daha milliyetçi, daha halkçı, daha adaletli, daha sempatik, dah özgürlükçü, daha mütevazı bir Ak Parti görürüz inşallah..."

GÜNÜN SÖZÜ

Dale Carnegie diyor ki...

Ayağına gelen fırsatı kaçırmayan kişi onda dokuz başarılı olur. Ama kendi fırsatını kendi yaratan kişinin başarısı ise kesindir.

 

Yazarın Diğer Yazıları