Türkiye ABD'nin İran ambargosunda istisna mı tutuldu?

Türkiye ABD'nin İran ambargosunda istisna mı tutuldu?
ABD'nin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülke ile İran'dan petrol ithalatına devam etmeleri konusunda anlaşmaya vardığı iddia edildi. İddialara ilişkin konuşan Enerji Bakanı Dönmez, "Bize yazı gelmedi, duyumlarımız var" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Michael Pompeo'nın Cuma günü hangi ülkelere istisna uygulanacağına ilişkin açıklaması öncesi ismini vermeyen yetkili, Trump yönetiminin gelirlerini düşürerek İran ekonomisini zorlama amacının devam ettiğini, ancak petrol fiyatlarının yükselmemesi için bazı ülkelere ayrıcalık tanındığını belirtti.

Görüşmeler konusunda bilgiye sahip ve yine adını vermeyen diğer iki kaynağa göre, İran'dan en fazla petrol alan ülke olan Çin ile ABD arasında şartlar konusunda görüşmelerin sürdüğünü, ancak Çin'in istisna tanınacak ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

ABD yönetiminin istisna tanınacak ülkeler ile oldukça hassas dengede bir anlaşma yapması gerekiyor. Bu anlaşma ile hem petrol piyasasına yeterli arz sağlanmalı ve artan enerji fiyatlarından kaynaklanabilecek siyasi hasardan kaçınılmalı, aynı zamanda İran hükümetinin ABD yaptırımlarını etkisiz kılmaya yetecek denli gelir elde etmesi önlenmeli.

Pompeo, daha önce yaptığı açıklamada, beklentilerinin İran'dan petrol alımının her ülke için sıfıra düşürülmesi olduğunu, aksi halde bu ülkelere yaptırım uygulanacağını, ancak İran'dan petrol alımının enerji sektörleri için kritik olduğunu kaydeden ülkelerle istisna sağlanması konusunda görüşmelerin yapıldığını belirtmişti.

TÜRKİYE İDDİALARINA BAKAN'DAN AÇIKLAMA

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2019 Yılı Bütçesinin görüşmelerine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Dönmez, İran'a yaptırımlarda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeye muafiyet tanındığı konusunda haberlerin bulunduğunun anımsatılmasına, "Bize yazı gelmedi, duyumlarımız var" karşılığını verdi.  

İlgili Haberler