'Türkiye adımlarını çok dikkatli atmalı'

'Türkiye adımlarını çok dikkatli atmalı'
İYİ Partili Çelik, "Rusya ile ortak çözüm bulunursa o zaman kalıcı barış konusunda nemli adım atılır. Sonuçta iki ülkede Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana" dedi.

Fatih Erboz / Ankara

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, Suriye'nin İdlib kentinde yaşananlar başta olmak üzere Suriye'de kalıcı ateşkesin sağlanıp ülkenin istikrara kavuşmasının önemli olduğunu söyledi. Türkiye'nin kalıcı barış sağlanması yönündeki çağrılarının önemine vurgu yapan Çelik, "Bu söylem Türkiye'nin daha önceki deneyimlerinden hareketle iyice hesaplandıktan sonra ortaya konmuş bir söylem olduğu da açık. Bunun nedeni Türkiye'nin Suriye'deki mücadelesi sırasında küresel güçler ve onların uzantıları konumundaki ülkeler Türkiye'ye çatışmaları taşımak için ellerinden geleni yapmak istiyorlar. Türkiye Suriye'de dikkatli adımlar atarak istikrarsızlığı kendinden uzak tutmalı" dedi.

Türkiye'nin dışarıda HTŞ konusunda içeride ise önümüzdeki dönemde PKK konusunda dikkatli olması gerektiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"İdlib'de şu anda en büyük sorun radikal HTŞ unsurları. Rusya bunların tamamen bölgeden temizlenmesini istiyor. Suriye rejimi ile Rusya ile bunu açıkça söylüyor. Bu nedenle Türkiye'de buna dikkat etmek zorunda. Rusya Suriye'de Türk ordusunun gücünü görmesi oldu. Hatta kendileri Suriye ordusuna yüzde 15 kayıp verdirdiniz açıklaması yaptı. Bu nedenle Rusya, HTŞ unsurlarının temizlenmesi durumunda Türkiye ile anlaşmaya aslında sıcak bakıyor. Türkiye bu noktada Rusya ile sorun yaşamazsa o zaman istediğini almış olur ki yapılan açıklamalardan ve ortak devriyelerin başlamasından bunu anlıyoruz. Eğer Türkiye ile Rusya arasında çatışmaya gidecek kadar bir sorun yaşanırsa o zaman sadece Türkiye ve Rusya karşı karşıya gelmez aynı zamanda Yunanistan, Ermenistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi de Türkiye'ye karşı planlarını devreye sokmak isteyecektir. Bu nedenle HTŞ konusunda Türkiye çok dikkatli olmalı ve buna göre adımlar atmalı. Rusya ile ortak bir çözüm bulunursa o zaman kalıcı barış konusunda da önemli adım atılır. Sonuçta iki ülkede Suriye'nin toprak bütünlüğünün korumasından yana."

Tüm hesapların inceden inceye ve hassas yapılması gerektiği kaydeden Çelik, "Türkiye şu anda güney sınırlarında sorun yaşıyor, çatışma içeresinde. Bu sorunu çözüp güney sınırlarında istikrar arama peşinde. Bu nedenle Suriye'de kalıcı barış söyleminin üzerinde duruyor ki bu doğru söylem. Öte yandan kuzey bölgelerinde de küresel güçler PKK üzerinden sorun çıkarmak isteyecektir. Şu ana kadar başarılı olamadılar. Bundan sonra da deneyeceklerdir. Bölgedeki karışıklıklar Karadeniz'de de sorun anlamına gelebilir. Bu nedenlerle yurt içinde de teröre mücadeleyi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı istikrarda sürdürmek önemli" diye konuştu.