Türkiye de normalleşme başlamıştı: Dünya genelindeki 17 araştırmadan derlenen sonuçlar açıklandı

Türkiye de normalleşme başlamıştı: Dünya genelindeki 17 araştırmadan derlenen sonuçlar açıklandı
İrlanda'da, tüm dünya genelinde korona virüs ile ilgili gerçekleştirilen 17 çalışmanın sonuçları derlendi. İrlandalı uzmanlar, korona virüs salgınından sonra normalleşen ülkelerin, toplumda dolaşan korona virüs hastalarını kontrol etmesinin önemine dikkat çekildi.

İrlanda'da tüm dünya genelinde korona virüs ile ilgili gerçekleştirilen 17 çalışmadan derlenen bir araştırma yayınlandı. 

Çalışmada vakaların yüzde 50'den fazlasının nasıl enfekte olduklarına dair hiçbir fikri olmayan insanlardan oluştuğu ortaya çıktı.

NORMALLEŞEN ÜLKELERE DİKKAT ÇEKİLDİ 

Bir kişinin ateş ve kalıcı öksürük içeren Kovid-19'un ilk belirtilerini göstermesi ortalama 6 gün sürüyor. Ancak, hastalar semptomların ortaya çıkmasından önceki günlerde de hastalığı yayabiliyor. Araştırmacılar, ülkelerin kademeli olarak normalleşme sürecine geçtiği bu zamanlarda, semptom göstermeyen Kovid-19 hastalarının kontrol edilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kovid-19, salgının geçen aralık ayında başlamasından bu dünya çapında 288 bini aşkın kişiyi öldürdü. Dünyadaki sağlık otoriteleri tarafından derlenen rakamlar da resmi olarak 4,2 milyonu geçkin vaka kaydedildiğini gösteriyor.

"SALGIN DAHA BÜYÜK ÖLÇEKTE OLABİLİR"

Öte yandan, uzmanlar neredeyse tüm ülkeri etkisi alan pandeminin gerçek büyüklüğünün asemptomatik insanların tespit edilememesi ve yaygın testlerin olmaması nedeniyle birkaç kat daha yüksek olacağını düşünüyor.

Hong Hong, Singapur, İtalya ve virüsün ortaya çıktığı Çin'in Wuhan kentininde dahil olduğu 17 uluslararası araştırmanın verilerinin kullanıldığı çalışmanın başyazı Miriam Casey ve meslektaşları, virüse maruz kalma ile ilk semptomların ortaya çıkması arasındaki zamanı incelediklerini açıkladı.

Araştırmada, koronavirüsün insanlardaki ortalama kuluçka süresinin Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıkladığı benzer olarak 5,8 gün olduğu ifade edildi. İrlandalı araştırmacılar, bulaşmanın çoğunun semptomların başlamasından üç gün önce ortaya çıktığını aktardı.