Türkiye demokrasi sınavında sınıfta kaldı

Türkiye demokrasi sınavında sınıfta kaldı
The Economist Dergisi’nin hazırladığı Demokrasi Endeksi’nedikkat çeken CHP’li Erdin Bican “Ülkemiz 167 ülke arasında 97’nci sıraya gerilemiş” dedi

Bircan, dünyaca ünlü The Economist Dergisi’nin 2015 yılı için hazırladığı Demokrasi Endeksi’ne göre ülkemizin 167 ülke arasında 97’nci sıraya gerilediğini belirterek, “AKP diğer tüm alanlarda olduğu gibi demokraside de sınıfta kaldı” dedi. CHP’li Erdin Bircan, Türkiye’nin demokrasi konusunda da sınıfta kalmasını Meclis gündemine taşıyarak, demokrasinin önündeki tüm engellerin ortaya çıkarılması ve ortadan kaldırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti. Bircan, hazırladığı Meclis araştırma önergesinde çarpıcı bilgilere yer verdi. 1 buçuk milyondan fazla satan The Economist Dergisi’nin 2015 Demokrasi Endeksi’ni yayınladığını ifade eden Erdin Bircan, “Bu endekse göre 167 ülkenin değerlendirildiği listede Türkiye, 10 üzerinden 5,12 puan alarak 97’nci sırada kendisine yer bulabildiğini kaydetti. Bu puanlama ile kusurlu demokrasiler kategorisine dahi giren ülkemiz melez rejimler arasında gösterilmektedir. Bu da ülkemiz tarihinde bir demokrasi kara lekesidir” diyen Bircan, Afrika’daki 13 ülkenin de Türkiye’yi geride bıraktığını sözlerine ekledi.

En düşük puan

Rapora göre, Türkiye’yi askeri cunta tarafından yönetilen Tayland 5,09 puanla 98’inci sırada takip ediyor. Bircan, “Derginin değerlendirmesi beş temel alanda yapılmıştır. Bu alanlarda Türkiye’ye verilen puanlar şöyledir: Seçim süreci ve çoğulculuk (6,67), hükümetin işleyişi (5,36), siyasi katılım (5,00), siyasi kültür (5,63) ve temel hak ve özgürlükler (2,94)” diyerek, Türkiye’nin en düşük puan aldığı yerin temel hak ve özgürlükler alanı olduğunun altını çizdi. Bircan, “Temel hak ve özgürlük ihlallerindeki durumumuz hükümetin uyguladığı baskıcı, hak ve özgürlükleri hiçe sayan uygulamaların ürünüdür. Bu rapor ülkemizdeki insan hakları ve demokrasi ihlallerinin uluslararası kanıtıdır” dedi.