Türkiye ekonomisi yüzde 4,5 büyüdü: Uzmanlar gerçeği açıkladı!

Türkiye ekonomisi yüzde 4,5 büyüdü: Uzmanlar gerçeği açıkladı!
TUİK açıkladığı yüzde 4,5’lük büyüme rakamlarını uzman ekonomistler Remzi Özdemir ve Prof. Esfender Korkmaz Yeniçağ okurları için yorumladı.

Erman Çimen – Gülay Tunçel / YENİÇAĞ ÖZEL HABER

Son açıklanan TUİK rakamlarına göre Türkiye yüzde 4,5 büyüdü. Ama bu büyüme kafalarda soru işareti yarattı.

Korona virüs nedeniyle bütün dünya ekonomileri küçülürken Türkiye ekonomisi nasıl büyüdü?

Üretimin durduğu, fabrikaların çalışmadığı, birçok işyerinin kapandığı bir ortamda Türkiye’nin büyümesi nasıl izah edilebilir?

İşte merak edilen bu soruların yanıtlarını uzman ekonomistler Remzi Özdemir ve Prof. Esfender Korkmaz Yeniçağ okurları için yorumladı:

REMZİ ÖZDEMİR:  ‘EVET BU BİR ŞAİBE’

"Öncelikle açıklanan rakamların hangi dönemi kapsadığına bakmak lazım.

TUİK’in açıkladığı veriler Ocak-Şubat ve Mart’ın 10’una kadar olan döneme ait. Yani korona virüsün ilk başladığı dönemi kapsıyor. Sıkı tedbirler Mart ayından sonra alınmıştı biliyorsunuz.

Peki Ocak- Şubat döneminde Türkiye gerçekten büyüdü mü? Evet bu bir şaibe ve insanların kafasını karıştıran bir olgu.

remzi-ozdemir-001.jpg

“BU RAKAMLAR EKONOMİSTLERİ İKNA ETMİYOR”

Son dönemde zaten sadece TUİK’in değil, enflasyondan tutun da büyüme rakamlarına kadar Türkiye’deki bütün rakamların tartışmalı olduğunu görüyoruz.

Türkiye bu açıklanan verilerin olduğu dönemde de ekonomik bir kriz içerisindeydi.  Bakıyorsunuz inşaat sektörü durmuş vaziyetteydi. İşsizlik hızla artıyor.  Çok ciddi bir döviz krizi yaşıyoruz.. Vatandaş olarak da iddia edilen bu büyümeden ne kadar nasiplenebildik. Bu nedenle bu rakamlar biz ekonomistleri pek ikna etmedi.

esfender-korkmaz-005.jpg

PROF. ESFENDER KORKMAZ:  GELİR YARATMADAN BÜYÜME SÜRDÜRÜLEMEZ

“2020 ilk çeyrekte GSYH’ geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,5  büyüdü. Fert başına GSYH ise yüzde 3 oranında büyüdü. 2019 son çeyreğine göre ise 0.6 oranında büyüdü.

Fert Başına GSYH ‘ ise OECD  ve Avrupa Birliği ülkelerinde küçülme  olurken Türkiye’ de GSYH ‘nın büyümesi , büyümeyi etkileyen faktörler açısından bakmak gerekir ;

1 . Devletin tüketim harcamaları artmış 2019 yılında ortalama 15, 7 iken , 2020 ilk çeyrekte 16,6 ya yükselmiş. Özel tüketim harcamaları da aynı şekilde 57,7 den 59.9’a çıkmış. Böylece 2019 toplam harcamaların GSYH içindeki payı yüzde  73,1 iken 2020 ilk çeyreğinde yüzde 76,5 olmuş. Hükümetin ekonomiyi canlandırmak için  kamu bankalarının banka kredilerini artırması ve bütçeden yapılan yardımların artması toplam talebi artırmıştı. Büyümeyi etkilemiştir.

2. 2019 ilk çeyreğinde GSYH  yüzde 2,3 oranında daralmıştı. Bu sene ilk çeyrekte yüzde 4,5 büyümede baz etkisi var.

3. 2020 ilk çeyrekte yatırımlar yüzde 1,4 oranında daralmıştır. Bu demektir ki , büyüme varken işsizlik artacaktır. Ayrıca gelir yaratmadan büyüme’nin sürdürülmesi mümkün değildir.”

İlgili Haberler