Türkiye, El Bab’dan önce Dabık’ı aşmalı

Türkiye, El Bab’dan önce Dabık’ı aşmalı
Stratejist Cahit Armağan Dilek, ABD ve Rusya’nın Türkiye’nin El Bab’a inmesini istemediğini ifade etti. Dilek, “Çünkü Afrin ve Kobani kantonlarını birleştirecekler” dedi.

Güvenlik Stratejileri Uzmanı Emekli Kurmay Albay Cahit Armağan Dilek, Suriye’de devam eden Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Dilek, Türkiye’nin El Bab’a kadar gideceğini düşünmediğini, eğer bu olacaksa öncelikle örgüt açısından büyük öneme sahip ve aşılması gereken yerin “Dabık” olduğunu söyledi.

Sorun yaşayabiliriz

Cahit Armağan Dilek, ABD ve Rusya’nın Türkiye’nin El Bab’a inmesini istemediğini ifade etti. Terör örgütü IŞİD için Dabık adı verilen bölgenin manevi anlam taşıdığını belirten Dilek, bu engel aşılmadan El Bab operasyonunun mümkün olmadığını söyledi. “Çobanbey’in batı kısmında sıkıntı var. Burada bulunan köyleri Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bir kaybediyor bir alıyor. Biz bir süre burada oyalanacağız gibi görünüyor” diyen Dilek, sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD, Suriye konusunda net. Bizim El Bab’a kadar inmemizi istemiyor. Rusya da öyle. Çünkü Afrin ve Ayn El Arab kantonlarını Menbiç ile El Bab üzerinden birleştirmek istiyor. Rusya da operasyonun Suriye yönetimiyle koordineli olarak yapılmasını istiyor. Bir de önümüzde kış var. Kış şartlarında o toprak arazide zırhlı araçları dolaştırmak sorun yaratabilir. Askeri stratejide ‘sahaya kim önce geldiyse o avantajlı konumdadır’ diye bir söz vardır. Örgüt uzun zamandır o bölgede ve çok sayıda tuzaklama kurmuş olabilir. Askeri anlamda sorun yaşayabiliriz. İŞİD’den temizlediğimiz bölgeleri süratle Suriye yönetimine bırakırsak bu hem bizi korur hem de PYD koridorunu engellemiş olur. Kısacası Rakka operasyonu falan hikâye. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ‘Rakka operasyonuna PYD katılacaksa biz katılmayız’ denildi. Bana göre bu, ‘Siz PYD ile operasyonu yapın, biz girmeyiz’ anlamına geliyor. Bu açıklamalarla ABD’nin PYD ile Rakka operasyonu yapmasının önü açılmış oluyor.”

Uçuşa yasak bölge

Cahit Armağan Dilek, TSK’nın kantonları dağıtmak için Tel Abyad’a yönelik operasyon hazırlığında olduğunun konuşulduğunu, bunu önlemek için ABD’nin önce bayrak çektiğini, ardından “Bakın orada karşılaşacağınız kuvvet PYD/YPG değil ABD’dir” mesajı verdiğini belirtti. “ABD ile doğrudan doğruya karşı karşıyaymış gibi olmayacağız ama sana kurşun sıkan indirmek istediğin binada ABD bayrağı var” diyen Dilek, şöyle devam etti: “Dolayısıyla görünürde PYD ile ama perde arkasında ABD ile savaşıyor olacağız. ‘ABD de uçuşa yasak bölgeye sıcak bakıyor’ şeklindeki haberler doğru değil. ABD ile bizim istediğimiz uçuşa yasak bölge aynı yer değil. ABD Dışişleri Bakanı Kerry açıklamasında tamamen Halep tarafındaki bölgeyi kastediyor. O bölgeye insanı yardım malzemelerin götürülebilmesi için Suriye uçaklarının bazı bölgelerde uçmaması için böyle bir sınırlamadan bahsediyor. Bizim çizdiğimiz alanla hiçbir alakası yok.

Bünyamin Öztürk - ANKARA