Türkiye Futbol Federasyonu adaleti Arnavutluk da görsün!

Adalet adına söz konusu hukuk olduğunda, devlet denilen en büyük organize örgütün neler yapıp, neler yapmadığı çok ama çok önemlidir.

Genel asayişten ekonomiye, siyasetten spora kadar devlet denilen çatı teşkilatının, kuvvetler ayrılığı prensibine uygun olarak hukukun, yani adaletin verdiği kararları uygulamak ilk görevidir. Zaten uygulamama diye bir tercihi, ya da alternatifi de yoktur.

Tabii söz konusu Türkiye değil ise!

***

Az önce, "asayişten ekonomiye, siyasetten spora" diyerek telaffuz eyledik ya! İş; oralarda bırakın adaletin doğru-dürüst karar vermesini, verilenlerin bile uygulamasında, "ona göre, buna göre",  ya da "sana göre, bana göre" tercihi ile yapılıyor ise, adaletin ruhuna birer Fatiha okusak yeri değil midir?

Bugün adalet ve uygulamalarına gelin futboldan bakalım.

Ama Türkiye'ye, daha doğrusu 2010-2011 Türkiye Süper Ligi sezonunda hukukun tescillemesine rağmen şampiyonluk kupası verilmeyen Trabzonspor'un uğratıldığı haksızlığı hatırlatmadan önce, Avrupa'nın kıyısındaki kıytırık bir ülke de, Arnavutluk da olup biteni bir kere daha hatırlayalım.

***

Ne yaptı Arnavutluk Futbol Federasyonu? Şike soruşturması sonucunda (yani şike yaptığı için) İskenderbey Kulübü'nün 2015-2016 sezonundaki Superliga şampiyonluğunu geri aldı.

UEFA; şike soruşturması sebebiyle geçtiğimiz sezon İskenderbey'i bir seneliğine kupalardan men etmiş ve Arnavutluk ekibi 2016-2017 sezonunda Avrupa kupalarında da mücadele edememişti. Şimdi Arnavutluk Futbol Federasyonu'nun 2015-2016 sezonu şampiyonu olarak ligi ikinci sırada bitiren Partizan'ı ilan etmesi bekleniyor.

***

Şimdi, önce Türkiye'de görev üstlenmiş Yıldırım Demirören'ın başkanlığını yaptığı Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) aklınıza getirin ve 2010-2011 sezonunu hatırlayın, Fenerbahçe'nin sezonu bitirdiği yeri, Trabzonspor'un bırakıldığı yeri de unutmayın. Ardından da hukuk adına verilen kararları bir kenara koymayın! Sonra da Arnavutluk Futbol Federasyonu ile TFF'yi yan yana koyup, tıpa tıp aynı olan konularda verilen kararları mukayese edin.

Türkiye'de hukuk, adalet ve de zaman zaman doğru tecelli etse de uygulamalarının olup olmadığına bakın, siz karar verin. Ama, Allah rızası için, kulüp hesabına oradan buradan değil, siyaset için iktidardan muhalefetten hiç değil, buralardan bakmayın. "Adalet mülkün temelidir" diyerek hak ve hukuk penceresinden bakın.

Bakın ama yine de; "Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, Arnavutluk kadar bile olamadığını" sakın zikir etmeyin! Çünkü, bu hâl üzüyor beni!

Ettirenler, üzenler olsa da bile...

Yazarın Diğer Yazıları