Türkiye, içerde ve dışarda sarmalda

Türkiye, içerde ve dışarda sarmalda
Edip Başer, Türkiye'nin hatalı politikalar nedeniyle içte ve dışta tehdit altına girdiğini söylerken Erdoğan Karakuş, "El Bab'da böyle bir hata olması mümkün değil" dedi.

Bünyamin Öztürk / Yeniçağ

Rusya'nın El Bab'da kasabasında şehit ettiği 3 askerimizle ilgili polemik sürerken askeri uzmanlar, böyle bir olayın "hata" sonucu olmasının mümkün olmadığını belirtti. Rusya'nın Türkiye'ye karşı tarihsel süreç boyunca dostça yaklaşmadığını ifade eden emekli Orgeneral Edip Başer, bu ülkenin Türkiye'nin bölgesel güç olmasını istemediğini söyledi. "Farklı iddialar ortaya atılabilir. Ama benim aklıma ilk gelen Rusya bir şekilde daha önce düşürdüğümüz uçağının intikamını alıyor olabilir mi?" diye soran Başer şöyle konuştu:

ÜLE GÜVENDE DEĞİL

"Ben hayatım boyunca Rusya'nın Türkiye'ye gerçek anlamda dost olabileceğini düşünmedim. Bu benim kişisel görüşüm. Ama olayların tarihsel gelişmelere bakıldığında bu sonuç ortaya çıkıyor. Son olarak Suriye konusuna bakıldığında da Rusya Türkiye'nin ön plana çıkmaması için çeşitli şekillerde uyarılarda bulunuyor. Türkiye'nin bölgesel güç olarak konuya müdahale etmesini arzu etmiyor. Türkiye, hatalı politikalar nedeniyle zor bir süreçten geçiyor. Bir an önce yaşanan sarmaldan kurtulması gerekiyor. Türkiye maalesef hatalı politikalar nedeniyle hakkını savunamayacak konuma gelmiş durumda. Suriye'den her gün şehit haberinin gelmesi ayrı bir tartışma konusu. Türkiye'nin esas meselesi, yakın gelecekte güvenli bir ülke haline dönüşmesinin çözümü nedir ona bakmak lazım. Türkiye şu anda güvende değil. İçeriden ve dışarıdan birçok tehditle sarmalanmış durumda. Süratle bu sarmaldan kurtulmanın çaresini bulması gerekiyor. Böyle her gün kınalı kuzuları tabut içinde analarına teslim etmekle Türkiye'nin varacağı fazla bir yer yok."

TSK'YI BOZDULAR

Rusya'nın elinde hata yapmasını engelleyecek ekipman olduğunu belirten TESUD Başkanı, emekli Hava Korg. Erdoğan Karakuş ise şöyle dedi: "Bu olay hata sonucu meydana gelebilecek bir durum değil. Çünkü Rusya'nın elinde hata yapmasına engel olacak her türlü imkân ve kabiliyet var. İnsan kötü bir şey düşünmek istemiyor. Ancak gözden kaçırılmaması gereken Türkiye ve Rusya ilişkilerini bozmak isteyenlerin devrede olduğu. ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesinin ardından Rakka operasyonunun birlikte icra edileceğinin gündeme getirilmesi anlaşılan bazılarını rahatsız etti. 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından KHK'lar ile TSK'nın yapısı bozuldu. Bu olayların yaşanacağı belliydi. Genelkurmay Başkanı, Cumhurbaşkanı'na bağlı, Kuvvet Komutanları başka bir yere bağlı. Böyle bir düzen olamaz. 'Bakın ordunun yapısını bozdunuz' diyoruz. 600 bin askeriniz var ama askeri hastaneleriniz yok. Ama ne oldu da bunlar yaşandı incelemek gerekir. Hava operasyonunda böyle bir hata olması mümkün değil.