"Türkiye, İdlib'de geri adım atmamalı"

"Türkiye, İdlib'de geri adım atmamalı"
Suriye'de esas pazarlığın Rusya ile ABD'yi arkasına alan İsrail arasında olduğunu ifade eden Gürson, "Orta Doğu'da Türkiye'nin kendi kazanımlarını kaybetmemesi gerekiyor" dedi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi emekli Binbaşı Doç. Poyraz Gürson, Türkiye'nin İdlib'de geri adım atmaması ve Zeytin Dalı ile Fırat Kalkanı operasyonları ile elde edilen kazanımların kaybedilmemesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin, Türkiye'nin kazanımları noktasında İsrail'i de düşünerek topyekûn bir savaş başlattığını belirten Gürson, içinden geçtiğimiz süreçte Orta Doğu'nun daha zor günlere doğru gittiğini, Suriye'de esas pazarlığın ise Rusya ile ABD'yi arkasına alan İsrail arasında olduğunu ifade etti. Gürson, "Orta Doğu'da Türkiye'nin kendi kazanımlarını kaybetmemesi gerekiyor. Afrin'de ortak devriyeler atılıyor. Şimdi İdlib üzerinde bir takım gelişmeler söz konusu. İdlib şu anda tam bir güç savaşının olduğu yer. Türkiye'nin beklenilmeyen kazanımları ABD'yi rahatsız etti" dedi.

ABD'nin ayrıca Rusya'ya Orta Doğu'da biçtiği bir rol olduğunu anlatan Gürson, "Rusya şu anda Golan tepelerine ve etrafındaki bölgeye ülkeler savunma sistemleri koyunca belli bir alanı kontrol eder hale geldi. Ancak öte yandan Golan tepelerinde de ABD'yi arkasına almış İsrail ile pazarlık yapma noktasında. Geldiğimiz noktada aslında Suriye'de pazarlık ABD'yi arkasına almış İsrail ve Rusya ile" diye konuştu.

Bugün yaşananların 4 Kasım'da İran'a yönelik başlayacak olan esas yaptırımların bir göstergesi olduğuna vurgu yapan Gürson sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD, Suriye'de İran'ı istemiyor. Öte yandan İsrail Rusya ile pazarlık yaparken İran milislerinin ve Hizbullah'ın buradan çekilmesini, İran'ın etkisiz hale getirilmesini istiyor. Tüm bu gelişmeler ışığında Türkiye de Suriye'de kazanımlarını elde tutmak istiyor. İdlib bu açıdan önemli. Bir tarafta kazanımlarınız söz konusu, diğer tarafta ABD'nin baskısı var. Türkiye burada geri adım atmamalı. Geri adım atıldığı takdirde kazanımlarınızın bir anlamı kalmayacak. Bu nedenle ABD ile ilişkilerinizde ne kadar dikkatli olmanız gerekiyorsa, Rusya ile ilişkilerinizde de o ölçüde dikkatli olmanız gerekecektir."

Poyraz Gürson, ABD'yi arkasına almış İsrail'in Suriye'de sadece İran milisleri ve Hizbullah'ı sorun olarak görmediğini, bunun yanında kendisine alan açmak istediğini aktardı. Golan tepelerinin İsrail'in kullandığı suyun üçte birinin geçtiği yer olması açısından önemli olduğuna işaret eden Gürson, "Bu nedenle çok stratejik görüyor ve burada çok dikkatli davranarak, sürekli genişlemek istiyor. Rusya ile pazarlık yapıyor. Öte yandan şurası da bir gerçek; Rusya artık bu coğrafyada. Rusya, Orta Doğu'ya gelirken, ABD yüzünü Pasifik'e çevirmiş durumda. Bu kaçınılmaz olarak böyle oldu" şeklinde konuştu.