Türkiye ile gerilim yaşayan Fransa'dan çekilme kararı

Türkiye ile gerilim yaşayan Fransa'dan çekilme kararı
Son dönemde Türkiye ile gerilim yaşayan Fransa'da Silahlı Kuvvetleri, Akdeniz'deki tatbikata katılmayacaklarını duyurdu.

Türkiye ile Fransa arasındaki NATO gerilimi devam ederken, Paris’ten flaş bir hamle geldi. Fransa Silahlı Kuvvetleri, Doğu Akdeniz’deki Deniz Gardiyanı Operasyonu’ndan çekildiklerini duyurdu.

Fransız  ve Türk savaş gemileri arasında meydana gelen olayla ilgili yürütülen soruşturmada NATO yetkilileri Paris’in iddialarını desteklememişti. İddiayı bugün açıklama yapan Türkiye’nin Fransa Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ortaya atmış ve Fransız yetkililerin bu kararı NATO’ya dün bildirdiğini söylemişti.

TÜRK BÜYÜKELÇİ BUGÜN DUYURMUŞTU

Musa, Fransız senatosunda yaptığı konuşmada, “NATO uzmanları aynı sonuca ulaşmamış gibi görünüyor. Dün aldığım bilgiye göre, Courbet (savaş gemisi) bu NATO tatbikatından çekiliyor gibi görünüyor” demişti.

Fransız gazetesi L’Opinion, Fransa‘nın NATO’ya Deniz Gardiyanı Operasyonu’ndaki rolünü askıya alma kararını bildiren bir mektup gönderdiğini bildirdi.

NE OLMUŞTU?

Fransa, iki Türk fırkateyninin eşlik ettiği Tanzanya bandıralı “Çirkin” adlı kargo gemisini, Libya’ya silah taşıyarak BM’nin silah ambargosunu ihlal ettiği şüphesiyle arama girişiminde bulunulduğunu ve Türk fırkateynlerinin “son derece saldırgan” bir şekilde bu girişimi engellediğini ileri sürmüştü.