Türkiye-İsrail Anlaşmasının Detayları

Türkiye-İsrail Anlaşmasının Detayları
Başbakan Binali Yıldırm Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmayı anlaşmasını açıkladı.

İşte Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

İlişkilerin normale döndürülmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Bu mutabakat metni yarın Dışişleri Müsteşarımız Türkiye tarafından ve İsrail tarafından da muhatabı ile imzalanacak. Bu imzadan sonra onay süreçleri var, İsrail'de onay kabinede, bizde ise Meclis'te tamamlanmış olacak. Akabinde de en kısa zamanda karşılıklı büyükelçilikler faal hale getirilecek.

Buraya nasıl geldik, nereden geldik, kısaca bilgiyi verelim. Hatırlatma yapmakta fayda var. 31 Mayıs 2010'da Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonucu diplomatik ilişkilerimizi askıya almış idik. Bilahare 2013 Mart ayında İsrail Başbakanı Netanyahu Cumhurbaşkanımızı arayarak bu olaydan dolayı özür dilemişti. Böylece bu anlaşmaya giden yolda ilk adımı atmış idik ancak Türkiye'nin şartları sadece özürle sınırlı değil, iki şartı daha vardı. Bir tanesi özellikle Filistin'e, Gazze'ye uygulanan ambargoların hafifletilmesi ve buraya insani yardımların, yatırımların önünün açılması, diğer konu da bu baskında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın tazminatının ödenmesi.

“CUMA GÜNÜ İLK GEMİMİZ GAZZE’YE İNSANİ YARDIM GÖTÜRECEK”

Bu iki husus da mutabakat metninde karar altına alınmıştır. Tazminat ödenecektir, 20 milyon dolar tutarındadır. Anlaşmanın, daha doğrusu mutabakatın bu kadar uzun sürmesinin asıl maddesi ise Filistin'de, Gazze'de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamında karşı karşıya kaldıkları zorluklardır, izolasyondur ve dış dünyadan gerekli yardımları, desteği İsrail'in engellemesinden dolayı elde edememelidir. Uzun uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet burada bir karara varılmış durumda. Bu amaca yönelik olarak önümüzdeki cuma günü ilk gemimiz Haştot Limanı'na 10 bin tonu aşkın insani yardım götürecektir.

Gazze bölgesi başta elektrik, su başta çalışmalara başlanacak. Ayrıca Gazze'de kaba inşaatı tamamlanan 200 yataklı hastanenin iç donanımlarının yapılarak hizmete alınması, bu mutabakatta anlaşılan diğer bir husus. Ayrıca TOKİ'nin Gazze'de konut projesi var, bunun da önünü açmış oluyoruz.

Cenin Bölgesi'ndeki sanayi bölgesinin yapımına hız verilmesi de bu mutabakat çerçevesinde mümkün hale geliyor. Ülkemize, Filistinli kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyoruz. Özellikle Gazze'de kardeşlerimiz çok çile çektiler. Böylece onlara bir nefes alma imkanını da bu mutabakatla sağlamış oluyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi Türkiye, Filistin'in haklı davasını sonuna kadar arkasında olacak ve her platformda Filistinlilerin devlet olma hakkı da dahil savunmaya devam edecek.

Dolayısıyla bu mutabakatla birlikte İsrail'le ilişkiler normalleşmiş oluyor. Mavi Marmara'yla Gazze başta olmak üzere topyekun ambargo Türkiye'nin öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor, Mavi Marmara'da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat ödenmesi şartı getiriliyor.

En önemlisi de İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi sağlanmış oluyor. Hayırlı olsun.

 

Başbakan Yıldırım’a yöneltilen diğer sorular ve ve yanıtlar şöyle:

Soru: Alman Bakana İncirlik izni verilecek mi?

Yanıt:  Türkiye izin verecek. Alman Savunma Bakanı İncirlik’i rahatlıkla ziyaret edebilir.

Soru: “Bu mutabakatın imzalanması Gazze ablukasını tanımak anlamına gelir” eleştirileri yapılıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?  

Yanıt: Buna katılmıyorum. Orada bir fiili durum var. Orada insanların dünya ile ilişkisi yok. Biz bir insani görev yapıyoruz. Bu insanları dünyaya açmak en temel ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. O bakımdan bu mutabakatı önemsiyoruz. Kim ne derse desin.

Soru: Netanyahu ‘Gazze ablukası denizden devam edecek’ diyor ne düşünüyorsunuz?

Yanıt:  Biz ilişkilerin normale dönüştürülmesini konuşuyoruz. Bir kere normalleşme başlasın hangi konuda ne kadar işbirliği yapacağımız iki ülkenin gayretleriyle ilişkili.Olay Gazze’deki kardeşlerimize ulaşmaktır.  Olayı böyle görmek lazım.

Soru:  Mutabakatta hamas’ın israil’e saldırmayacağı maddesi var mı?

Yanıt:  Biz bir ateşkes anlaşması imzalamıyoruz. Burada savaşı durduran konumuzla ilgisi olmayan hiçbir hüküm yok. 3 tane husus var. Birincisi özür dilenmesi. Bu çok önceden yapıldı. ikincisi, Mavi Marmara’da hayatını kaybedeneler tazminat ödenmesi bu da gerçekleşti. Zaman alan konu Gazze’ye erişimde yaşanan zorlukların kaldırılmasıydı. Bunda da anlaşıldı mutabakata varıldı.

Soru: Filistin’e gidecek gemi nereden kalkacak?

Yanıt: Mersin Limanı’ndan hareket edecek