Türkiye kalkınmanın lideri olmalı

Türkiye kalkınmanın lideri olmalı
Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, "Türkiye, Doğu Akdeniz, Suriye ve Irak'ta mevcut seçilmiş hükümetlerle ortak çalışma içinde olmalı. Yabancı servislerin kullandığı yapılarla, devlet dışı aktörlerle asla birlikte görünmemeli" dedi.

Orta Doğu, Doğu Akdeniz ve Doğu Karadeniz''deki gelişmeler Türkiye''yi kilit ülke konumunda tutmaya devam ediyor. ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin''in görüşmesinden sonra birtakım anlaşmaların sağlandığını, ancak kamuoyu ile paylaşılmadığının anlaşıldığını kaydeden Sadettin Tantan, "Türkiye Kafkasya, Doğu Karadeniz, Suriye ve Irak''ta yanlış politikalardan dolayı adeta sıkışmış durumda. Tehlike, Suriye''de YPG''nin, tank kullanımından, her türlü silah kullanımına kadar eğitim alması. Cilvegözü kapısının BM kontrolünde Suriye''ye yardım yapmada önem taşıyor. Bu sınır kapası kapandığı takdirde ve özellikle Rusya da bu kapının kapanması için girişimde bulunursa seçimi yeni kazanmış hükümete yardım Şam üzerinden yapılır. Bunun da sonucunda yabancı ülkelerin kullandığı El Nusra, El Kaide, IŞİD gibi terör gruplarının Türkiye''nin aleyhine tavır alabileceğini Türkiye''deki iktidar görmeli" diye konuştu.

YPG-PKK terör örgütüne karşı Türkiye Suriye, Lübnan ve diğer bölge ülkeleriyle hareket etmesi gerektiğini anlatan Tantan, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu bölgeden İran''ın dışlanması durumunda YPG- PKK hakim güç olarak yerini alır. Cenevre''de Suriye anayasası görüşmelerinde karar mercii olur. Suriye, Arapça konuşan bir Türk devleti aslında. Tarihe baktığınızda bunu görürsünüz. Şu anda yeni yeni kendi kimliklerine doğru geliyorlar. Bu konu üzerinde Türkiye özellikle durmalı."

Türkiye''nin son dönemde bölge ülkelerindeki seçimleri ve bölgedeki son gelişmeleri dikkate alarak politika oluşturması gerektiğini kaydeden Tantan, "Türkiye önlem almazsa Rusya, PYD-YPG ile anlaşabilir. Rusya, Suriye''de Lazkiye''deki hava üssünün kalıcı olmasını, Tartus''daki limanın kalıcı olmasını istiyor. Bunun sonucunda Rusya etkisini Doğu Akdeniz, Kızıldeniz, Basra Körfezi''ne uzanan yayılmacı politikasını kaybetmek istiyor. Bu yüzden Suriye''yi sahipleniyor. Türkiye geleceği bakımından Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz ve Kıbrıs''ta hiçbir güce taviz veremez. İran, Suriye, Ermenistan seçimleri dikkate alınmalı. Türkiye, buna göre yeni strateji ve yeni gelecek politikaları belirlemeli" ifadelerini kullandı. Tantan, ayrıca "ABD''yi, Rusya''ya, Rusya''yı ABD''ye karşı kullanma politikaları geçerliliğini yitirdi. Türkiye, gerçekçi, güvenilir politikalar uygulamalı ve bölge ülkelerinin güveni kazanmalı" diye konuştu. Fatih Erboz