Türkiye kimlerin vatanı imiş?

Amberin Zaman, Al Monitor adına ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri adıyla örtmeye çalıştığı PKK'nın Suriye kolu olan PYD-YPG'nin komutanı Mazlum Kobane ile konuştu.

Yazının girişinde "Gerçek ismi Ferhat Abdi Şahin olan Kobane, Türkiye'nin en çok aranan teröristler listesinde bulunuyor." bilgisine yer veriliyor ve Abdullah Öcalan'ın Kobane'nin ilk akıl hocası olduğu ve ikilinin beraber Fırat Nehri'ne girerken çektirdiği fotoğrafın yakınlıklarının kanıtı olarak görüldüğü belirtiliyor.

Amberin Zaman'ın sorusu üzerine Kobane, Öcalan'a bağlılığının devam ettiğini söylüyor.

***

Diyaloğun bir kısmı şöyle:

Amberin Zaman: Son barış sürecinde kaydedilen Abdullah Öcalan'ın İmralı heyetiyle yaptığı görüşme notlarında sizin de Türk yetkilileriyle Rojava'da bir araya geldiğiniz dillendiriliyor. Doğru mu?

Kobane: Evet barış süreci halen devam ederken 2013, 2014, 2015'te görüşmelerimiz oluyordu.

Amberin Zaman: Kimlerle?

Kobane: MİT yetkilileriyle. Ağırlıklı olarak sınır sorunlarını ele alıyorduk. Sınır güvenliği üzerine görüşmeler yapıyorduk.

Amberin Zaman: Süleyman Şah operasyonu için görüştünüz mü peki?

Kobane: Yok, Türk askerleri bizim Kobane'deki arkadaşlarla görüştüler, bizimle değil. Koordineli biçimde çalıştılar. Biz onlara eskort verdik. Süleyman Şah'ın naaşını alıp götürdüler.

...

Kobane, sonuç olarak, " İki temel talebimiz var. Birincisi mevcut özerk yönetimlerimizin muhafaza edilmesi ve yasal statüye kavuşması, ikincisi de Suriye Demokratik Güçleri'nin statüsünün korunması. Doğu Fırat'ın güvenliği SDG'ye bırakılmalı. Bunlar bizim kırmızı çizgilerimizdir.. Bu temelde rejimle her türlü müzakerede bulunabiliriz." diyor.

ABD işte bu teröriste ve arkadaşlarına törenle madalya verdi. Düzenli ordu haline geldiklerini göstermek için tanklarla geçit de yaptılar! 

***

Röportajın sadece bu bölümü bile Türkiye'yi yöneten siyasi iradenin yaptığı hataları gözler önüne seriyor. Türkiye, gerek IŞİD'i gerekse PYD-YPG'yi büyümeden ortadan kaldırabilirdi. Ama ikisinin de arkasında ABD vardı. Türkiye'yi yöneten irade ise ABD destekli Suriye projesini uygularken Emevi camiinde namaz kılmaktan bahsediyordu. 

Kobane, röportajın Erbil merkezli Rudaw'da yayınlanan metnine göre "Bütün Kürtlerin kalbinde yatan dört parçanın birleşmesi ve bağımsız Kürdistan'ın kurulması… Hedef budur. Ama tabi bir de gerçekler var. Kesinlikle yanlış anlaşılmasın. Bizim Suriye'deki hedefimiz federasyon kurmak. Suriye'nin parçası olarak kalmak." diyor.

Türkiye işte böyle bir kişiyle müzakere yürütmüş…

***

Görüldüğü gibi, PYD'nin ana hedefi PKK ile aynı: Dört parçanın birleştirilmesi! Parçaların biri Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğusu!

Türkiye'yi yöneten siyasi irade, şimdi ABD'nin Golan tepeleriyle ilgili kararını kınıyor, lanetliyor! İyi de ABD'nin Golan tepeleri kararının mimarı olan Trump'ın damadı Kushner, karar açıklanmadan önce Türkiye'ye gelip Erdoğan ile görüşmedi mi? Türkiye'de ne oldu ki Trump, Golan tepelerinin İsrail'e ait olduğunu açıklamakta hiç tereddüt etmedi?

Golan tepeleri Suriye toprağı ama kadim bir Türkmen vatanı aynı zamanda!

***

AKP sözcüsü, Ömer Çelik ise "Burası tek millet olarak bizim vatanımızdır. Aynı zamanda Türkmenlerin, Kürtlerin, Arapların vatanıdır. Tüm etnik grupların sığınağıdır. Onun için burayı güçlü ve kuvvetli tutacağız" dedi!

Anayasa'ya göre Türkiye'de egemenlik kime aittir? Etnik kökeni ne olursa olsun, Türk Milleti'ne değil mi? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Kürt veya Arap kökenliler de Türk Milleti'nin ferdidir. Ama siz, "Türkiye, Kürtlerin de Arapların da vatanıdır" derseniz, egemenliğe ortak çıkarmış olursunuz. Zaten Öcalan da "ortak vatan" derken bunu kastediyordu. Muhalefetin PKK'lıları aday gösterdiğini iddia ederken, Türkiye'nin Türkmenlerin, Kürtlerin, Arapların vatanı olduğunu iddia etmek ne demek oluyor peki?

 

Yazarın Diğer Yazıları