Türkiye, ne Rusya'ya ne ABD'ye güvenmeli

Türkiye, ne Rusya'ya ne ABD'ye güvenmeli
Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, "Bölgede 2 büyük sorunla karşı karşıyayız. Bunlardan biri ABD ve Rusya kesinlikle Türkiye'ye dost değiller, Suriye söz konusu olduğunda birbirileriyle uyuşma halindeler" dedi.

Bünyamin Öztürk / Ankara

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Rusya ve ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'ye karşı ikili oynadıklarını söyledi. Özülker, Rusya'nın kaybetmek istemediği Türkiye'yi sıkıştırarak Suriye rejimini bölgenin tamamını alabilecek şekilde desteklediğini, ABD'nin ise Fırat'ın doğusundaki terörist PYD'ye hala silah ve araç takviyesi yaptığını belirtti. Özülker, "Türkiye bugüne kadar Menbiç konusunda çok tenkitte bulundu. 'Tahammülümüz kalmadı, B-C planlarımız hazır' dendi. 'Yapmaya gidiyoruz' dedik de yapabildik mi? ABD, 'Hava sahasını kapadım' derse ne olacak? El Bab'da Rusya hava sahasını kapadığında hiçbir şey yapamadık. Burada da hava sahası kapanırsa zor bir operasyona gireceğimiz muhakkak" dedi.

Uluç Özülker, Türkiye'nin İdlib'de yaşanan sorunları ve yine güvenli bölge meselesini koordineli bir şekilde çözmesinin çok zor olduğunu, bunun için çok ince bir diplomasiye ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Özülker, "Bölgede 2 büyük sorunla karşı karşıyayız. Bunlardan biri ABD ve Rusya kesinlikle Türkiye dostu değiller, Suriye söz konusu olduğunda burada birbirileriyle uyuşma halindeler. Birlerinin ayağına basmadan kendi bölgelerinde kendi hakimiyetlerine ve diledikleri politikayı yürütmeleri hususunda serbest bırakılmış durumdalar. Sorun sakal bıyık meselesi tam tabiriyle"  diye konuştu.

ABD'nin burada hem bir Kürt devleti kurma hem de İran'a karşı mevzi kazanma amacı olduğunu ifade eden Uluç Özülker, şöyle dedi: "Rusya'nın esas itibarıyla burada tavşan-tazı politikası uyguladığını düşünüyorum. Bu işi kendisinden sorulacak Suriye'nin inşaası kapsamında düşünüyor. Buradaki terör örgütleri bitecek ve sonuçta bugün Esad yarın bir başkası olur, neticede bu bölge müstakbel Suriye toprağı olarak bütünleşmiş şekliyle birleştirilmiş olarak orada duracak. Bunun önündeki engel Türkiye'dir. Neden Türkiye? Türkiye Rusya için çok önemli bir ülkedir. ABD ilişkisini bozabildiği, bunu da NATO'ya sirayet ettirebildiği ölçüde kazançlı çıkar. Çok basit şekliyle Rusya'da 1.5 ay önce bir makale yayınlandı, durum anlatıyor açıkçası. S-400 füze sistemleri ile ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Putin'e yakın bir isim yazdı makaleyi. Bu makalede, 'Aslında Putin, S-400'lerin Türkiye'ye satışıyla ABD ile Türkiye arasına bin nifak tohumu sokmuş oldu. Bunun ötesinde de 2.5 milyar dolar da mükafat aldı' ifadelerini kullanıyor. ABD ile güvenli bölge görüşmeleri için ABD'den 2 asker geldi, bundan hiçbir şey çıkmayacaktır. ABD geri adım atmaz."

Fırat'ın doğusuna bir operasyon için Türkiye'nin oyalandığını vurgulayan Uluç Özülker, şöyle dedi: "Oraya müdahale ettiğimiz durumda bunun sonuçlarına katlanabilecek durumda mı Türkiye, cevap hayır. Bütün zorda olan rejimler gözleri dışarıya çevirerek yeni bir gündem oluşturma gayreti içinde olurlar. Bu noktaya geldiği zaman bir Türk olarak birlik ve beraberlik içinde bunun mücadelesini girmede azimliyim. Bu kadar da tek taraflı yere gidilemez. Bunu yarattığınız ölçüde de politikacılar sıkıntılarını bir ölçüde gözleri çevirme noktasına gelirler."