"Türkiye S-400 alırsa yaptırımla karşılaşır, IMF’ye gider"

"Türkiye S-400 alırsa yaptırımla karşılaşır, IMF’ye gider"
ABD Dışişleri Danışmanı Jogn Sitilides, Türkiye'nin S-400 alması sonucu yaptırımla karşılaşacağını belirterek, "Türkiye bu tür yaptırımları kaldırabilecek durumda değil. IMF’den kredi almak zorunda kalabilir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı danışmanlarından jeopolitik uzmanı Jogn Sitilides, "Başkan Trump Türkiye’yi ekonomik olarak cezalandıracağı konusunda çok kesin konuştu. Türkiye bu tür yaptırımları kaldırabilecek durumda değil. Resmi olarak resesyona girerse, ekonomiyi kurtarmak için IMF’den kredi almak zorunda kalabilir" dedi.

Sitilides, sözlerine şöyle devam etti:

"Gördüğüm daha çok Amerikan savunma endüstrisini de olumsuz etkileyecek bir durum. Şöyle ki, Trump yönetimi Türkiye’yle olan F-35 savaş uçakları anlaşmasını sona erdirme konusunda çok ciddi. Arizona’daki üsse üç adet F-35 gönderildi. Türk pilotlarının da eğitimi sürüyor. Ancak Türkiye’ye teslim edilmedi bu uçaklar. Ankara S-400 anlaşmasını hayata geçirirse teslim edileceklerini de sanmıyorum. F-35’lerin küresel tedarik zincirinde de sorunlar yaşanacak zira uçakların birçok parçasının ortak üretimi söz konusu. F-35 parçalarının Türkiye’de üretimi iptal edilirse bunun sonucunda dünyanın başka yerlerinde başka üretim merkezleri için arayış başlayacak, bu süreçte parça üretimleri de aksayacak ve mali kayıp yaşanacak. Başkan Trump Türkiye’yi ekonomik olarak cezalandıracağı konusunda çok kesin konuştu. Türkiye bu tür yaptırımları kaldırabilecek durumda değil. Resmi olarak resesyona girerse, ekonomiyi kurtarmak için IMF’den kredi almak zorunda kalabilir. Kontrolden çıkmış bir enflasyon, denetimsiz bir işsizlik ve çok ciddi bir borç krizi kapınızda. Ekonomik olarak Türkiye son 20 yılın en zayıf dönemini yaşıyor.”