Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Cahit Armağan DİLEK

Cahit Armağan DİLEK

Türkiye Vilayeti

Yerel seçimlerin üzerinden bir ay geçti ama seçim gündemden düşmedi. İstanbul seçimlerinin yenilenmesi konusu ana gündem. Seçimlerin yenilenmesi kararı çıkarsa Türkiye'nin gündemi yine alt üst olacak. Ama bu arada yerel seçimlerin ağırlık merkezi olan İstanbul'u kaybetmiş olan AKP ve tabi ki Erdoğan yeni bir konuyu ortaya attı: Türkiye İttifakı

Türkiye İttifakı fikrinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi altında uygulanması mümkün değil ve hedefin Cumhurbaşanlığı nezdinde bir ittifak olduğu aşikar. Bunu bir önceki yazımızda açıklamıştık.

Ama IŞİD lideri Bağdadi'nin beş yıl aradan sonra ilk kez görüntülü olarak ortaya çıkmasıyla gündemin değişeceğinin de işaretleri geldi.

IŞİD'in yayınladığı videoda, Bağdadi'nin IŞİD'in Suriye'de aldığı yenilgiyi değerlendirdiği ve Sri Lanka saldırganlarını övdüğü görülüyor. Bağdadi saldırıları, örgütün Suriye'de kaybettiği son kale olan Bağoz'un "intikamı" olarak nitelendiriyor. Bağdadi ayrıca, örgütün öldürülen ve hapsedilen militanları için intikam alacağını ve "yıpratma savaşı" verdiğini ifade ediyor.

Videodaki ilginç görüntü Bağdadi'nin "Kafkas Vilayeti" ve "Türkiye Vilayeti" isimli dosyaları karıştırdığı görüntü. IŞİD liderinin önünde Türkiye ve Kafkasya hariç Libya, Somali, Horasan, Sina, Şam, Yemen olarak adlandırılmış dosyalar da var.

Ayrıca Bağdadi'nin görüntüsü ise çok ilginç ve selefi terörist örgüt elemanlarına mesajlar veriyor. En dikkat çeken ise Bağdadi'nin Usame Bin Ladin pozu vermiş olması. Yine hem Bin Ladin hem de El Kaide'nin ondan sonraki liderleri Zerkavi ve Zevahiri gibi hemen yanı başına AKS-74U marka silahı yerleştirmiş.

Bütün bunların tesadüf olması mümkün değil. Psikolojik operasyonu ve siber alemi çok etkili kullanan, elemanları ağırlıklı olarak İnternet üzerinden devşiren IŞİD'in bu görüntülerle ve Bağdadi'nin sesinden dünyanın dört bir tarafındaki elemanlarına yeni hedefler verdiğini görmek lazım.

Bağdadi'nin konuşması ve onunla birlikte IŞİD ve bağlantılı hesaplardan yapılan açıklamalar şunu gösteriyor: IŞİD muhtemelen Irak ve Suriye'de hükmettiği toprakları da kaybetmiş olmanın ezikliğini de üzerinden atmak üzere dünya çapında yeni bir küresel terör sarmalını başlatacağının işaret fişeğini atmış gibi gözüküyor. Daha öncede bu köşede yazdığımız IŞİD 2.0 ve yeni nesil terör tehditleri yazılarımızı tekrar hatırlamakta fayda var.

Açıklamalarda Sri Lanka, Libya, Burkina Faso, Mali'de yapılan saldırılara yapılan atıflar, kamuoyuna pek yansımayan ama Rusya ve Suudi Arabistan'da önlenen IŞİD saldırıları bunun en önemli işaretleri.

Burada bizi ilgilendiren Bağdadi'nin videosunda adı geçen dosyalarda sadece Türkiye'de son aylarda IŞİD saldırıları gerçekleşmedi. Bu anlamda Bağdadi'nin Türkiye vilayeti dosyasını incelerken görüntü vermesi IŞİD'in küresel ölçekteki saldırıları da dikkate alınarak Türk güvenlik ve istihbarat yetkililerince çok iyi analiz edilmelidir.

Aslında IŞİD Eylül 2014'te yayımladığı bir haritayla sözde İslam Devleti adını verdiği halifeliğin sınırlarını ortaya koymuştur. Harita Türkiye coğrafyasının batı kısmı Anadolu olarak, doğusu ise Kafkas ve Kürdistan olarak bölünmüş olarak gösterilip emirliklere ayrılmıştı.

2014 tarihli haritasındaki sözde IŞİD halifelik bölgesinde IŞİD'in beş yıl sonunda en ekili olduğu veya sınırların değişmeye en yakın olduğu yerin Kürdistan olarak işaretlenen bölge olduğunu söylersek abartmış olmayız. Ama anlaşılan o ki orada henüz hedeflerine ulaşmış değiller ve Yeni bir safhaya geçmeye ihtiyaç duyuyorlar.

Bağdadi'nin yeni görüntüsünde 2014 tarihli haritadaki emirlik isimlendirmesine değil de güncel ülke isimlerine göre dosyaları göstermesi muhtemelen kontrol ettiği toprak parçası kalmamasından kaynaklanıyor olabilir. Onun yanında bu sözde halifelik coğrafyasına yayılmış elemanlarına noktasal hedefler vermek, beş yıl sonra ortaya çıktığında bile dünya genelindeki gelişmeleri en güncel haliyle takip ettiğini göstermek üzere ülke adlarını kullandığını söyleyebiliriz.

Bu bağlamda Suriye ve Irak'ta yeni yapıların oluşmaya başladığı, S400 ve F35 üzerinden Türkiye'nin taraf seçmeye zorlandığı bir ortamda Bağdadi'nin Türkiye dosyasını açması manidardır. Unutmayalım terör örgütlerinin en temel amacı hükümetleri belli kararları almaya zorlamak ve dayatmaktır. IŞİD'in bir taşeron örgüt olduğu bilindiğine göre Türkiye'deki muhtemele IŞİD saldırılarının neyi hedeflediği de ortaya çıkar.

İç politikada İstanbul seçimleri üzerinden devam eden istikrarsızlık, ekonomik kriz, devlet sisteminin işleyişindeki sıkıntılar ile dış politikadaki dayatmalar ve açmazlar da düşünüldüğünde IŞİD lideri Bağdadi'nin Türkiye Vilayeti dosyasını açma zamanlaması hiç de hayra alamet değildir. Aman dikkat.

Yazarın Diğer Yazıları