Türkiye-Yunanistan arasında savaş çıkarsa bu sebepten çıkacak... Ünlü Jeoloji Uzmanı Şener Üşümezsoy, enerjideki savaşın gerçek nedenini açıkladı

Türkiye-Yunanistan arasında savaş çıkarsa bu sebepten çıkacak... Ünlü Jeoloji Uzmanı Şener Üşümezsoy, enerjideki savaşın gerçek nedenini açıkladı
Jeoloji Uzmanı Şener Üşümezsoy, Kuzey boru hattına karşı ABD’nin malzeme sağlayamadığını ve güney boru hattına da engel olmak istediğini söyledi. Üşümezsoy ayrıca, ABD ve Rusya’nın Akdeniz'den gelecek ekstra bir boru hattına kesinlikle karşı olduğunu ifade etti.

Korona virüsün neden olduğu küresel ekonomik yavaşlama ve petrole talep azalması ışığında uluslararası petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte görüşmeler gerçekleştirilirken, Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, ABD’nin kaya gazı ve petrolü ile birlikte üstünlük kurmak istediğini belirtti.

Prof. Dr. Üşümezsoy, Büyük Orta Doğu Projesi’nin Kuzey Afrika ve Libya gibi petrol üreten ülkelerin artık petrol üretmesini engelleyen bir duruma getirdiğini belirterek, “Başlangıçta Rusya ve ABD, Orta Doğu ve dünya gazına karşı; Kuzey Afrika'dan Venezuela'ya ve İran’a kadar giden bu hatta yaptığı Büyük Orta Doğu Projesi, aslında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) projesiydi. Şimdi ise Rusya ile ABD çelişkiye düştü” dedi.

Üşümezsoy ayrıca, İran ve Katar’ın Çin desteğiyle varlığını ve üretimini de koruduğunu söyledi.

Prof. Dr. Üşümezsoy’un açıklamalarının tamamı şu şekilde:

"ABD, kaya gazı ve petrolü ile üstünlük kurmak istiyor. Bunu dev gemilerle dünyanın her yerine Avrupa'ya hatta Pasifik Okyanus’undan Çin’e satmak ana projeleri. Bu nedenle Büyük Orta Doğu Projesi, Kuzey Afrika-Libya gibi petrol üreten ülkelerin petrol üretmesini engelleyen bir noktaya geldi.

İran ve Katar ise, Çin’in desteğiyle varlığını ve üretimini koruyor. Çünkü; Rusya, Çin'e gidecek Katar ve İran gazının en büyük rakibi Sibirya'dan Çin’e gaz gönderme projesi üzerine bütün varlığı."

“KATAR’A AMBARGO UYGULUYOR”

"Buna karşı ABD’de Katar’ın gazını gemilerle satan gazına karşı Katar’a ambargo uyguluyor. Öbür taraftan Mısır ve Libya'dakiler çok önemsiz miktarlar ve boru hattı onlar için kesinlikle döşenemez. Eğer önemli miktarda olsaydı yani Kerkük ve Katar’ın gazı da İsrail'den gelseydi bile esas olarak Orta Doğu gazının pazarlara çıkmamız lazım. Çünkü diğer taraftan da Rusya gazını Avrupa'ya ve Çin’e satma noktasında. Başlangıçta Rusya ve ABD, Orta Doğu ve dünya gazına karşı; Kuzey Afrika'dan Venezuela'ya ve İran’a kadar giden bu hatta yaptığı Büyük Orta Doğu Projesi, aslında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) projesiydi. Şimdi ise Rusya ile ABD çelişkiye düştü."

“EKSTRA BİR BORU HATTINA KESİNLİKLE KARŞI”

"Kuzey boru hattına karşı ABD malzeme sağlamıyor ve güney boru hattına da engel olmak istiyor ama ortak noktaları Akdeniz'den gelecek böyle bir ekstra bir boru hattına kesinlikle karşı. Libya’da aynı konumunu sürdürmek zorunda.

Rusya, Libya’daki petrol sahalarına el koyuyor neticede. ABD’de limanlara belki el koymak durumunda. Kesinlikle, Almanya, İtalya ne de Fransa’ya Libya’yı kaptırmayacaklar. Libya’da petrol üretimini minimuma inecek."