Türkiye'de 576 hasta var: "Entübe olmak" dedikleri düşman başına

Türkiye'de 576 hasta var: "Entübe olmak" dedikleri düşman başına
Dünyayı etkisi altına alan korona virüsten ölümler devam ederken, bazı hastaların tedavisi de entübe şeklindeki devam ediyor. Kamuoyu, entübe kavramına pek tanıdık olmasa da korona virüs sürecinde entübe kavramı sık sık gündeme geldi. İşte entübe hastaların içinde bulunduğu durum.

Korona virüs tüm dünyada etkisini göstermeye devam ederken, hasta sayılarının azalmaya başladığı ülkelerde de normalleşme süreci başladı. Türkiye de normalleşme sürecine giren ülkeler arasında yer alırken, şu ana kadar korona virüs nedeniyle ülkemizde 3 bin 894 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Türkiye’de toplam hasta sayısı 141 bin 475’e ulaşırken, 576 vatandaşımız da entübe halde bulunuyor. Kamuoyu, entübe kavramına çok yakın olmasa da bu kavram, korona virüs salgını sürecinde sık sık gündeme geldi.

Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna (trakea) içine ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemine deniliyor.

Sosyal medyada entübasyon ile ilgili paylaşılan fotoğraflar, bu konumdaki hastaların durumunu gözler önüne serdi. Uzmanlar, özellikle solunum güçlüğü yaşayan vatandaşların korona virüse karşı iki kat daha temkinli olmaları uyarısında bulunuyor.

intubation.jpg