Türkiye’de koronavirüsten ölenlerin gerçek sayısı kaç?

Türkiye’de koronavirüsten ölenlerin gerçek sayısı kaç?
İki yıl dört ay önce aniden ortaya çıkan ve Dünya üzerinde etkili olan Covid-19 yüzünden evlatlarını, ana babalarını, akrabalarını yitirenlerde oldu, aynı aileden beş kişinin öldüğü de oldu. Sadece ateş düştüğü yeri yaktı. Ölenlerinin yakınlarının sayısını göz önüne aldığımızda mağdur olanların sayısı milyonları buldu. Sağlık Bakanlığı resmi ölü sayısını 99.678 olarak açıkladı. Ama Dünya Sağlık Teşkilatı aynı görüşte değil. Onlara göre bu rakam 264.000.

Önceleri maske bulmakta güçlük çekildi, maskeler karaborsa oldu, tam kapanmalar, kısıtlı kapanmalar, toplu mekanların açılıp kapanmaları derken, halkın bir yandan kafası karıştı, bir yandan yakınları ölenlerin acısını bile yaşayamaz oldu.

Sahte dezenfektanlar, maske türleri tartışmaları, bilim insanlarının uyarılarına rağmen bayramlaşmalar, asker uğurlamaları ve basiretsiz yöneticilerin sadece açıklama yapmaları akıllarda yer etti.

Önceleri günlük olarak açıklanan vaka ve ölüm sayıları haftalığa dönüştürüldü.
Sağlık Bakanlığı Türkiye’de 25 Temmuz 1 Ağustos 2022 tarihleri arasında 99.678 kişinin hayatını koronadan kaybettiğini açıkladı.
En çokta Türkiye’deki ölenlerin sayısı akıllarda soru işareti bıraktı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin gerçek sayısını hesaplamak için geliştirdiği yeni bir yöntemle, tüm dünyada yaklaşık 15 milyon kişinin ölümüne sebep olduğunu duyurdu. Bu sayı normal şartlar altında iki yılda beklenen ölüm sayısından yüzde 13 daha fazla.

Dünya genelinde bildirilen resmi Covid-19 ölümleri 5,4 milyon olmuştu.

WHO''nun "alanında en yetkin" nüfus bilimci, epidemiyolog, veri bilimci, sosyal bilimci ve istatistikçilerle çalışarak yaptığı hesaplamaya göre Türkiye''de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin gerçek sayısı 264 bin oldu. WHO''nun hesaplaması, gerçek rakamların resmi verilerin 2,7 katı olduğunu ortaya çıkardı.

Sözün özü; olanlar oldu, ölenler öldü, kalan sağlar bizimdir denildi.
Akıllarda sadece, yaptığı bir açıklama sırasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, kendisine yaklaşan personeline “Bana yaklaşma” sözleri kaldı.

İlgili Haberler