Türkiye'de öğrenci olmak

Türkiye'de öğrenci olmak

Hükümetler Avrupa kıtasının en fazla öğrencisine sahip olduğumuzu dile getirerek övünürler. Oysa sayıyı söylemek eğitimin iyi olduğunu göstermiyor. Ülkenin gündemi çok yoğun. Ekonomi, hukuk sistemi, siyasal sistem ve eğitim sistemi çökmüş durumda. Bütün bu olumsuzluklara beyin göçü ve mülteci sorunu da eklendi. Çık çıkabilirsen bu sorunların içinden.

Bayram ziyaretlerinde evlerde en çok konuşulan konuların başında mülteci konusu ve eğitim başı aldı. Suriyeliler ne olacak? Çocuklar sınavlara hazırlanıyor. İyi bir liseye, üniversiteye gire bilecek mi? Konuları tartışıldı. Bu ziyaretlerde bol bol öğrencilerle konuşarak onların dertlerini dinledim. Bu hafta köşemi bu gençlere ayırdım.

Bir üniversite öğrencisi "Ülkemizde 8 milyon 400 bin öğrenci var. 207 üniversitemizle övünüyoruz. Hatta Almanya''nın yine bu konuda bizi kıskandığı dile getiriliyor. Bir öğrenci olarak durum keşke bu kadar kolay olsaydı demek istiyorum. KYK kredisi/ bursu 650 TL, yurt parası 400 TL ve biz 250 TL ile geçinmeye çalışıyoruz ne büyük para değil mi 250 TL...

Bir de benim gibi KYK bursu alamayanlar var. Özel üniversitede burslu okurken bile her gün gidiş geliş 6 saatim yolda geçiyor. Bir yurtta kalmak ya da öğrenci evine çıkmaktan çok daha ucuz olan bu yöntemi tercih ediyorum çünkü esnaf emeklisi olan babam daha fazlasını karşılayamaz.

Akademik bilgiye ulaşmak zaten ayrı bir zorluk. Kitaplar, kurslar, seminerler hepsi ateş pahası; bunları karşılamak için binlerce öğrenci gibi saati 5-10 TL''ye niteliksiz gündelik işlerde çalışıyorum. Ailelerimizin asgari ücretle en az 4 kişilik nüfusa yetmeye çalışırken bir de bizim kendimizi geliştirmemiz için ayrı bir bütçe oluşturmaları imkânsız, istemek ayrıca imkânsız.

Üniversite okumam nitelikli eğitim aldığım anlamına gelmiyor eğer böyle olsaydı, lisanstan sonra onlarca kursa deli gibi paralar verip kayıt olup sertifika almamız gerekmezdi. Üniversiteler ile kurs merkezleri işbirliği yapmazdı. Bizler müşteri, üniversiteler reklam ajansı gibi. İş görüşmelerinde bu sertifikalar sorulmazdı diploma yeterli olurdu ama bu eğitimler üniversitede verilmiyor ne yazık ki. Siyaset Bilimi, Sosyoloji gibi bölümlerde iktidar ve iktidar kurumları, yöntemleri, politikaları ya eleştirilemiyor veya tartışma ortamı oluşturulmuyor genelde bu eleştiriler sonrası da damgalanıyor veya terörist oluyoruz. Üniversitelerde akademisyenlerden bazıları, evrim teorisiyle dalga geçerken, nerde kaldı akademik özgürlük, nitelikli eğitim!

207 üniversite ile övünmeli mi? Binlerce atanamayan öğretmen, borç içinde okuyan öğrenciler, eğitim hayatından sonra KYK borcunu nasıl ödeyeceğini düşünen öğrenciler, kütüphanelerde özgür ve bilimsel kaynak eksikliği varken, mezunlar kendi meslekleri yerine niteliksiz işlerde çalışıyorsa ne önemi var üniversitelerin. Ben üniversitesi öğrencisi olarak aldığım eğitime devam edebilmek, iş hayatında gerekli sertifikalar için, üniversitede eleştiri yaparken ve akademik özgürlük için mücadele ederken terörist olmamak adına da mücadele veriyorken nitelikle değil de nicelikle övünmek epey doğru olsa gerek."

İyi bir lise, iyi bir üniversite

İyi bir lise, eşittir İyi bir üniversite denilir hep duymuşsunuzdur. Gerçekten de öyle. LGS hazırlık öğrencilerimizin büyük çoğunluğu bu durumun farkında. LGS''ye hazırlanan bir öğrenci, iyi bir liseyi kazanamasa ne tür zorluklarla karşılaşacağını şöyle anlatıyor. "Kaliteli liselerin sayısı  sınırlı. Bu okullara girmek için okul eğitimi yetersiz. Ailem bunun farkında beni kursa gönderiyor. Özel öğretmene göndermeye güçleri yok. İstekleri burslu bir yeri kazanmam doğrultusunda. Ben bu stresler altında sınava hazırlanıyorum. Okul eğitimi yetersiz. Her öğretmen kendi bildiğini anlatıyor. Zaten eğitim ezber eğitim. Eğitimde sorgulama yok. Okuldaki öğrencilerin ne kadarı başarılı, neden bazı derslerde öğrenciler başarısız. Sınıfların başarı oranları ne? Bu konuları sorgulamak yok. Okul müdürü ve yardımcılarının işleri başka. Zaten sorgulayan bir eğitim yok. Oldu bitti. Test kitapları çok pahalı. Yabancı dil eğitiminin adı var. 8 yıl okuyorsun YES&NO dan başka bir şey yok. İyi bir lise kazanamasan yandık. Çünkü iyi bir üniversiteye de gidemem. Onun için bütün düz liseleri Anadolu lisesi yaptılar. Yalancı lise. Boş baklava gibi."

Bütün bu anlatımlar gençleri karamsarlığa götürüyor. Geleceklerine karamsar bakıyorlar. Ülkenin geleceği olan bu gençlerin sorunlarına akıllı çözümler getirilmeli.

Yazarın Diğer Yazıları