Türkiye'de tutuklanan 2 asker Yunanistan'ı karıştırdı

Türkiye'de tutuklanan 2 asker Yunanistan'ı karıştırdı
Türkiye’nin askeri yasak bölgesine giren iki Yunan askerinin tutuklanmasının ardından Atina’da diplomatik kriz çıktı.

Çipras hükümetinin iki asker olayını Türkiye ile “tam bir diplomatik krize tırmandırmak istemediği” belirtilirken, muhalefetten hükümete “meselenin ciddiyetini küçümsediği” gibi  eleştiriler geliyor. Basın ise “milli bir tutum” istiyor.

Yunan basınına göre, Başbakan Aleksis Çipras, Salı günü yapılan gayri resmi Bakanlar Kurulu toplantısında Türkiye’nin sınırda meydana gelen olayı “istismar etmenin yararına olmayacağının er veya geç farkına varılacağını” söyledi. Bu arada, toplantıda Yunanistan’ın soruna ilişkin “düşük profili yaklaşımını sürdürmesi yönünde mutakabaka varıldığı” kaydediliyor. 

KOTZİAS, TÜRK BÜYÜKEÇİSİNE “SÖZLÜ NOTA” VERMEYE HAZIRLANIYOR

Ta Nea gazetesi, hükümetin “Yunan subaylarını iade etmesi için Türkiye’ye baskı yapılacak önlemleri kararlaştırdığını” yazıyor.

Bu arada, Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’in Türkiye’nin Atina Büyükelçisine “sözlü bir not vermeye hazırlandığı” ifade ediliyor.

MUHALEFET’DEN HÜKÜMETE SERT ELEŞTİRİLER

Yunanistan’da muhalefet ve medyadan Çipras hükümetine gelen eleştiri ve tepkiler de dikkat çekiyor.  Kathimerini gazetesine göre, ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi lideri Kyriakos Mitsotakis, iki Yunan askerinin Türkiye’nin tutuklanmasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Mitsotakis, “meselenin ciddiyetini küçümsediği" için ve iki ülke arasındaki yaşanan gerginlikleri nedeniyle Çipras hükümetini sert dille eleştirdi.

TO VİMA: HÜKÜMET İLK İKİ GÜN UMURSAMAZLIK GÖSTERDİ

Yunan hükümetinin olaya ilişkin tutumunu başyazısında irdeleyen To Vima ise Yunan hükümetinin iki askerin tutuklanmasından sonra ilk iki günde gösterdiği “umursamazlığın daha sonra alarm ve kaygıya dönüşmesinin tesadüfi olmadığını" öne sürüyor.

Türkiye’nin “iki subayın tutukluğunu ve yargılanma sürecini uzatmak için tüm prosedürleri sonuna kadar kullanmak istediğini” öne süren gazete, iddia ettiği “gerilim stratejisi" nedeniyle Türkiye'ye sert eleştirileri yöneltiyor.  

Gazete, “bölümlüş ve kutuplaşmış” bir Yunanistan’da hükümetin görev ve sorumluluğunun her şeyden önce “ortak ve milli bir tutumu” geliştirmek olduğunu yazıyor. 

İlgili Haberler