Türkiye'deki medyayı fonlayan vakıf başkanının generallerle fotoğrafı çıktı

Türkiye'deki medyayı fonlayan vakıf başkanının generallerle fotoğrafı çıktı
Türkiye'deki kuruluşları fonladığı ortaya çıkan ABD'li Chrest Foundation'a ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Chrest Foundation Başkanı Lou Anne King Jensen’in 2008’de çekilen fotoğrafında yanında bulunan isimler dikkat çekti.

Türkiye'deki medyayı fonlayan ABD'li vakıf hakkında yeni detaylar. Türkiye’deki askeri birliklerle ilgili rapor istemişler

Türkiye''nin gündeminde bomba etkisi yaratan fon olayına ilişkin yeni detaylar ortaya çıkıyor.

OdaTV’nin haberine göre; Chrest Vakfı''nın Başkanı Bayan Jensen''in 2008 yılında Ulusal Politika Analizi Merkezi’nin (NCPA- National Center for Policy Analysis) galasında generallerle çekilen bir fotoğrafı ortaya çıktı. Söz konusu baloda Irak, Afganistan, İran hakkında yapılan konuşma Türkiye''deki kuruluşlara yönelik verilen fonun içeriğini de sorgulattı.  

Türkiye''deki kritik kuruluşların ABD merkezli vakıf olan Chrest Foundation’dan yüz binlerce dolarlık hibe aldığı ve bu kuruluşların başında gazeteci Ruşen Çakır’ın kurduğu Medyascope adlı haber sitesinin olması gündeme bomba gibi düşmüştü.

Vakfın kendi internet sitesinden açıkladığı listede Türkiye’den çok sayıda kuruluş var. On binlerce dolarlık destek alan kurumlar arasında Anadolu Kültür Derneği, Hrant Dink Vakfı, Filmmor Kadın Kooperatifi, 140Journos, Mezopotamya Vakfı, IKSV, Serbestiyet, Hafıza Merkezi, Sivil Sayfalar, Sabancı Üniversitesi, Bağımsız Gazetecilik Platformu P24, Mekanda Adalet Derneği, Mor Çatı Kadın Derneği, Ekonomi ve Dış Politikalar Merkezi (EDAM) ile TESEV, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Yurttaşlık Derneği ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) bulunuyor.

Bu kuruluşlardan alınan “destek” miktarları şu şekilde:

Medyascope: $476,720

Serbestiyet: $ 49,995

140Journos: $60,000

P24: $124,015

CHERST VAKFI YÖNETİMİ

Cherst Vakfı''nın Başkanı ve yönetim kurulu başkan yardımcısı eşini araştıran Odatv yeni bilgilere ulaştı.

Yönetim Kurulu Başkanı Lou Anne King Jensen:

Lou Anne King Jensen, Chrest Vakfı''nın Kurucusu ve Başkanı.

Chrest Vakfı''nın sitesinde yer alan bilgiye göre vakıf Türkiye''de onuncu çalışma yılında.

Bayan Jensen, Chrest Vakfı''nın Başkanı olarak görevlerinin yanında şu anda Ulusal Politika Analizi Merkezi''nin Danışma Kurulu''nda ve ayrıca College First Vakfı''nın Yönetim Kurulu''nda görev üstleniyor.

Lou Anne King Jensen''in kamu kayıtlarına göre 22 yıl içinde kurduğu 10 şirketi var.

Bu şirketler, en son üç yıl önce 2018 yılının Şubat ayında kurulmuş.

6’sı halen aktif olan şirketlerden geri kalan dördü şu anda etkin değil olarak listelendi.

Jensen''in kurduğu şirketlerin başında ise Cherst Vakfı bulunuyor.

ABD''Lİ GENERALLERLE BALO

Bayan Jensen''in 2008’de Ulusal Politika Analizi Merkezi’nin (NCPA- National Center for Policy Analysis) galasında generallerle çekilen bir fotoğrafı ortaya çıktı.

Bu fotoğraflardan birinde ise ABD''li emekli general Tommy Franks bulunuyor.

İşte o fotoğraf:

Steve Forbes galada yaptığı konuşmada Demokrat kontrollü bir Kongre''nin seçimleri kimin kazandığına bakılmaksızın kendi gündemine sahip olacağını ve Irak savaşının yürütülmesinin, İran''ın nükleer kapasitesinin ve Afganistan''daki ekonomik ve kültürel sorunların bir sonraki başkanının çözmesi zor sorunlar olacağını vurgulayan ifadeler kullandı.

TÜRKİYE''DEKİ KURULUŞLARA VERİLEN FONUN İÇERİĞİNİ SORGULATAN DETAY

Söz konusu baloda Irak, Afganistan, İran hakkında yapılan konuşma Türkiye''deki kuruluşlara yönelik verilen fonun içeriğini de sorgulattı.

JENSEN’IN TÜRKİYE VE KUZEY IRAK HAKKINDA BİLGİ TALEP ETTİĞİ GÖRÜLMÜŞTÜ

2010’da ortaya çıkan Wikileaks belgelerinde yer alan e-postada Jensen’ın Türkiye ve Kuzey Irak hakkında bilgi talep ettiği, ayrıca TSK ile terör örgütü PKK arasında yaşanan çatışmalarla ilgili olarak da sözlü bilgi istediği görülmüştü.

Şirketin Türkiye''deki temsilciliğinden istediği brifing konuları arasında Hakkari ile Mardin''de Türk askerlerinin bulunduğu noktalar da bulunuyor. Yazışmaya göre terör örgütünün merkezi Kandil de listede. "Bölgede yaşananlar gelişmelerle ilgili bilgi ve mevcut durumu öğrenmeyi talep ediyoruz" denilen yazışmada askeri hareketler ve güvenlik önlemleri de öğrenilmek istendi.

Anne Jensen’ın e-postasına yanıt olarak 31 Mayıs 2007’de STRATFOR’dan gönderilen e-postada o dönemde Türkiye-PKK arasındaki durum ve Hakkari, Mardin ve Kandil Dağı hakkında bilgi verildiği görülüyor. Ayrıca inceleme için bölgeye de bir ziyaret gerçekleştirileceği yazıyor.

EŞİ JEFFREY JENSEN

Başkanın eşi Jeffrey Jensen de vakfın yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak görev alıyor.

Jeffrey Jensen, 1981 yılında Cornell College''dan ekonomi ve felsefe bölümlerini bitirdi.  Cornell''den sonra Arlington''daki Texas Üniversitesi''ne girdi ve bilgi sistemleri alanında yüksek lisans derecesini aldı.

Jeff, Irving, Teksas''ta bulunan ve Jensen ailesinin sahibi olduğu ve işlettiği çeşitlendirilmiş bir yatırım yönetimi şirketi olan JFO Group''un da ortağı.

JFO, gayrimenkulün yanı sıra kamu ve özel sermayeye de aktif olarak yatırım yapmakta. Jeff, 2011''den beri Cornell Mütevelli Heyeti üyesi.

2020 yılındaKurul Başkanı olarak hizmet vermeye başladı. O ve eşi Lou Anne, Colleyville, Teksas''ta ikamet etmekte. Üç yetişkin çocukları var.

İlgili Haberler