Türkiye’den NATO için flaş hamle iddiası

Türkiye’den NATO için flaş hamle iddiası
Türkiye’nin terör örgütü PKK/YPG ile mücadelede destek vermeyen NATO’nun savunma planlarını engelleyeceği iddia edildi. Türkiye’nin, NATO’nun Rusya’dan Baltık ülkelerine gelebilecek saldırılara karşı hayata geçirmeyi planladığı askeri stratejileri, YPG konusunda talepler karşılanana kadar engelleyeceği öğrenildi.

Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği mücadelede NATO’dan destek alamayan Türkiye’nin NATO’nun planlarını engelleme yönünde karar aldığı iddia edildi. Reuters’e konuşan bir Türk yetkili, Türkiye’nin NATO’nun Baltık ülkeleri için hayata geçirmeyi planladığı savunma stratejisini YPG için taleplerin karşılanana kadar engelleneceğini söyledi.

YPG’nin Türkiye için terörist tehdit olduğu yolundaki Türk savunma planına NATO’nun bu yıl destek verdiğini hatırlatan Türk yetkili, daha sonra Washington’un bu planla ilgili desteğini geri çektiğini ve diğer ülkelerin de daha sonra buna karşı çıktığını söyledi.

Türk yetkili, "Biz de bu yüzden, eğer bizim savunma planımız yayınlanmadığı takdirde, diğer planların (Baltık ülkeleri ve Polonya) yayınlanmasına izin vermeyeceğimizi söylüyoruz. Baltık ülkeleriyle ilgili planların yayınlanmasını isteyenler aynı duyarlılığı bizim için de göstersinler.” dedi

Yine aynı kaynak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Türkiye ile diğer ittifak üyeleri arasında ortak bir zemin bulunması için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Bu konunun, NATO liderlerinin Londra’da yapacağı 70. yıl dönümü zirvesinde ayrıntılı bir şekilde tartışılması bekleniyor.

NATO'NUN RUSYA'YA KARŞI BALTIK ÜLKELERİNİ SAVUNMA PLANI

NATO ülkeleri, Baltık ülkeleri ve Polonya’nın olası bir Rus saldırısına karşı savunulması konusunda bir askeri planı hayata geçirmek istiyor.

Türkiye’nin onayı olmadan bu planın hayata geçirilmesi oldukça zor gözüküyor.

Baltık ülkeleri ve Polonya’yı savunma planı, Rusya’nın tek taraflı olarak Kırım’ı 2014 yılında ilhakının ardından ilk kez gündeme gelmişti.