Türkiye'nin dolar açığı dudak uçuklattı!

Türkiye'nin dolar açığı dudak uçuklattı!
Türkiye'nin Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP), nisan sonunda eksi 332,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bankaların toplam kredi stoku ise yüzde 5,8 oranında azalarak 76,8 milyar dolar oldu.

Türkiye’nin yurt dışı varlıkları nisan ayı itibariyle 238,3 milyar dolar, yükümlülükleri ise 571,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası tarafından Nisan 2019 dönemine ilişkin Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verileri açıklandı.

Merkez Bankası verilerine göre Türkiye’nin yurtdışı varlıkları ile yurtdışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2019 Nisan sonunda eksi 332,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Yükümlülükler alt kalemleri incelendiğinde, doğrudan yatırımlar (sermaye ve diğer sermaye) piyasa değeri ile döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle 2018 yıl sonuna göre yüzde 14,8 oranında azalışla 122,4 milyar dolar oldu.

HİSSE SENEDİ STOKU AZALDI

Portföy yatırımları 2018 yıl sonuna göre yüzde 2,6 oranında azalışla 136,7 milyar dolar oldu. Yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi stoku 2018 yıl sonuna göre yüzde 5,6 oranında azalışla 28 milyar dolar olurken, yurtdışı yerleşiklerin mülkiyetindeki DİBS stoku yüzde 30,5 oranında azalışla 12,9 milyar dolar, Hazine’nin tahvil stoku (yurtiçi yerleşiklerce alınan tahvil stoku düşüldükten sonra) ise yüzde 5,6 artışla 50,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde diğer yatırımlar 2018 yıl sonuna göre yüzde 0,1 oranında artarak 312 milyar dolar oldu. Yurtdışı yerleşiklerin yurtiçi yerleşik bankalardaki Yabancı Para mevduatı, 2018 yıl sonuna göre yüzde 7 oranında artarak 34,3 milyar dolar olurken, TL mevduatı yüzde 3,5 oranında azalarak 13,5 milyar dolar oldu.

Bankaların toplam kredi stoku yüzde 5,8 oranında azalarak 76,8 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin toplam kredi stoku yüzde 2,9 oranında azalarak 103,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

UYP NEDİR?

Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP), ülkenin yapısal döviz durumunu ortaya koyan bir göstergedir. Bir tarafa ülkenin döviz varlıkları, öbür tarafa döviz yükümlülükleri (borçları) yazılıyor. Ülkenin net döviz varlığının veya açığının (borcunun) ne olduğu belirleniyor. Ülkenin döviz varlıkları vatandaşlarının yurt dışındaki yatırımları, parası ve yurt içindeki döviz birikimleri ile Merkez Bankası ve bankaların rezervindeki döviz ve altın mevcududur. Ülkenin döviz yükümlülükleri ise, yabancıların Türkiye’deki doğrudan yatırımları, portföy yatırımları, bankalardaki döviz mevduatları ile kamu ve özel sektörün kullandığı dış krediler nedeniyle oluşan toplam döviz borcudur.