Rus buğdayından kötü haber

Rus buğdayından kötü haber
Enflasyonun en çok vurduğu gıda ürünlerinin fiyatlarında artış gözükürken, Rusya'nın ihraç ettiği buğday rekor fiyata damga vurdu.

Para Medya''nın haberine göre, rekoltenin beklenenden düşük olacağı tahminleriyle buğdayın Rusya''dan ihracat fiyatı son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durumun, Rusya''dan en büyük tahıl ithalatçısı olan Türkiye için ise sıkıntılı zamanlar yaratacağını ön gösteriyor.
 
Tahıl piyasasının yanından izleyen Rus Sovekon analitik şirketi, geçen hafta buğdayın ihraç fiyatının ortalama 303 dolara çıktığını bildirdi. Uzmanlar, küresel enflasyon ve artan talep sonucu fiyatların yedi yıldır ilk kez böyle bir seviyeye ulaştığına dikkat çekiyor.
 
Sovekon''un analizinde “Fiyatlar, Rusya''da düşük hasat korkusu ve öngörülemeyen bir ihracat vergisi ihtimali nedeniyle de artış trendinde” denildi.
 
Sovekon, bu sezon sonunda buğday ihracatının 33,9 milyon tona ulaşacağını tahmin etti. Şirket analistleri, Rusya''nın buğday ihracatının 27,8 milyon tonluk ihracat yapılan 2016-2017 sezonundan bu yana en düşük seviyeyi görebileceğini düşünüyor.
 Tarım Bakanlığı, tahıl hasadı tahminini 127,4 milyon ton ve ihracat hedefini ise 37,6 milyon tonu buğday olmak üzere 49 milyon ton olarak duyurmuştu. 


Rus buğdayındaki fiyat artışından ilk etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor. 
Rus tahıl ve diğer tarım ürünlerinin taşınmasında lider demiryolu altyapı operatör şirketi Rusargotrans’a bağlı Analitik Merkezi’nin gözlemlerine göre, Türkiye temmuzda Rusya’dan tahıl ithalatında birinci sıraya yükseldi. 

Rus basınına konuşan merkez Başkanı İgor Pavenskiy, Türkiye’nin temmuzda Rusya’dan 430 bin ton tahıl ithal ettiğini söyledi. 
Sputnik''in haberine göre Pavenskiy, “Türkiye bu yıl kuraklık nedeniyle tahıl ithalatını artırmayı planlıyor” dedi ve “Geçen tarım yılı (Temmuz 2020-Haziran 2021) sonuçlarına göre Türkiye Rusya’dan 6.8 milyon ton tahıl satın aldı ve tahıl ithalatında Mısır’dan sonra ikinci sırada yer aldı” diye ekledi. 

Temmuz sonuçlarına göre ise 296 bin 500 tonla Mısır ikinci sırada yer alıyor. Mısır geçen tarım yılında 8.4 milyon ton tahıl ithal etmişti. Üçüncü sırada 260 bin 100 tonla İran, dördüncü sırada 149 bin 200 ile Nijerya var. Tanzanya ise 112 bin 800 ton tahıl satın aldı.

İlgili Haberler