"Türkiye'nin muafiyetine sevinmek doğru değil"

"Türkiye'nin muafiyetine sevinmek doğru değil"
ABD'nin İran'a karşı yaptırımlarından Türkiye'nin muaf tutulmasının sevindirici bir durum olmadığını belirten Emekli Büyükelçi Onur Öymen, bu konuya bütün olarak bakılması gerektiğini vurguladı.

Fatih ERBOZ/Ankara

ABD'nin İran'a yönelik ambargoları başlatması beraberinde tartışmaları da getirdi. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Türkiye'nin güvenlik, siyasi, ekonomik çıkarlarını engelleyen ambargoların hangileri olduğunun tespit edilmesi gerektiğini belirterek, "Bunların kaldırılması için neler yapılabilir, bunları düşünmemiz lazım. Yoksa ABD'nin İran'a koyduğu ambargodan Türkiye bir süreliğine muaf kaldı diye sevinmek bence çok isabetli değil. Bir bütün olarak bakalım. Şu anda Türkiye'yi etkileyen ambargolar nelerdir? Soydaşlarımızın oluşturduğu KKTC'yi etkileyen ambargolar hangileridir, nasıl kaldırılır bunlara kafa yormamız lazım" dedi. 

İran'a yönelik ambargonun Orta Doğu'daki dengeleri ister istemez etkileyeceğini kaydeden Öymen, şöyle devam etti: "Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı konular var. Diğer ülkelerin tepkileri ne olacak? İran'ın bu ambargoları telafi etme imkânları ne olacak? Avrupalılar da bu ambargolara karşı olduklarına göre İran'ın bu sıkıntısını hafifletecek tedbirler alabilirler mi? Kendi ticaretleri açısından, bunları göreceğiz. Avrupalıların ABD'nin bu ambargosuna karşı çıkması geçmişte çok az görülen bir durumdur. Şunu da gösteriyor ki BM'de alınan bir ambargo kararı olmadıkça ülkelerin tek tek aldıkları ambargo kararların etkisi sınırlı oluyor. Ambargoyu koyan devlete de olumsuz etkisi oluyor. Türkiye'de buradan ders çıkartması gerekiyor."

Türkiye'nin bu ambargoların ardından kendisine, "Acaba Türkiye'yi etkileyen bölgede başka ambargolar var mı" sorusunu sorması gerektiğini ifade eden Öymen, "ABD'nin ve Avrupalıların özellikle de KKTC'ye uyguladıkları ambargolar çok önemli. Spor ambargosu bile uyguluyorlar. Ekonomik, ticari, ulaşım buna benzer ambargolar var. Bunları gündeme getirmek çok önemli. Bunlara yeterince tepki göstermedik" diye konuştu.

Öymen, Kıbrıs'la bağlantılı olarak AB'nin Türkiye ile müzakere başlıklarından beşine ambargo koyduğuna değinerek sözlerini şöyle tamamladı: "O da ambargo. Fransa 5 maddeye ambargo koymuştu geri çekti, Kıbrıs Rum Kesimi 6 müzakere başlığına ambargo koydu. O bakımdan ambargoya karşı çıkarken İran ambargosuyla sınırı tutmak doğru değil. Azerbaycan'a ambargo var bir diğeri bu. Bunların hepsini bizim masaya yatırmamız lazım."