Uçma denilen bu muydu. Türkiye’nin risk primi son 14 yılın zirvesinde

Uçma denilen bu muydu. Türkiye’nin risk primi son 14 yılın zirvesinde
Ekonomi yönetiminin açıkladığı yeni adımlar sonrası döviz kurlarında dalgalı seyir yaşandı. Dolar bir indi bir çıktı. İşte bu durum altındaki Türkiye'nin 5 yıllık risk primi (CDS) ise son 14 yılın zirvesine 800 puanı aşarak çıktı

Doların dalgalanmasıyla birlikte yurt içi piyasada ekonomide atılan yeni adımlar, Türkiye’nin risk primini de etkiledi.

TÜRKİYE’NİN RİSK PRİMİ (CDS) 800 BAZ PUANI AŞTI

Türkiye''nin risk primi de yukarı yönlü hareketine devam ediyor. 5 yıllık risk primi (CDS) 800 baz puan seviyesini aşarak 2008 yılından bu yana kaydettiği zirve seviyeyi yeniledi. Ekim 2008''de gün içi işlemlerde Türkiye''nin risk primi 904 baz puanı görmüştü.

PEKİ CDS RİSK PRİMİ NE ANLAMA GELİYOR

CDS, Credit Default Swap teriminin kısaltması olarak kullanılıyor. CDS risk primi borç alacak ilişkisinde borcun ödenmeme riskini hesaplamak için kullanılan bir finansal orandır. İki ülke arasında yapılacak olan anlaşmalarda borcun ödenmeme riskine karşı alacaklı tarafın sigortalama bedeli olarak borca yansır. CDS primi yüksek olan ülkelerde kredi maliyeti de yüksek olur. CDS primi hesaplanırken her 100 puan yüzde 1 kredi maliyeti olarak yansır. CDS primi hesaplanırken ülkenin sadece bugünkü ekonomik durumu değil aynı zamanda geçmiş dönem uygulamalar, gelecek dönem varsayımları da değerlendirilir. Dış piyasalarda tahvil ve bono alım ve satım işlemlerinde de CDS primi kullanılır. Temel amaç ülkenin alacağını tahsil edememe riskine karşı önlem almasıdır. 

TAHVİL GETİRİLERİ DÜŞTÜ

Merkez Bankası''nın yabancı para mevduat için TL tahvil tutma zorunluluğu getireceğine dair açıklamasıyla, gösterge tahvil getirileri verim eğrisi genelinde üç puan civarında düşüşle güne başladı.

BANKACILIKTA HİSSELER PRİM YAPTI

Güne yükselişle başlayan borsa ise yüzde 1''e yaklaşan değer kazancı ile 2597 puana kadar çıktı. Bankacılık endeksinde günlük yükseliş yüzde 4 civarında prim yaşandı.

İlgili Haberler