Türkiye-Tel Abyad hattında kirli tezgâh!

Türkiye-Tel Abyad hattında kirli tezgâh!
Türkiye'den Suriyeli tüccarın gönderdiği kamyonlar dolusu ihtiyaç maddeleri, Tel Abyad Haseke arasındaki Aaliye sözde gümrük alanında PKK tarafından satın alınıyor. Bu malzemeler, beton sığınak, siper ve tünel inşasında kullanılıyor.

VEDAT YENERER / ÖZEL HABER

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) ile başlatılan Barış Pınarı Operasyonu kapsamında özgürleştiren Tel Abyad şehri kirli tezgâh iddialarıyla çalkalanıyor.

Çarpıcı iddialara göre; Türkiye desteğindeki Tel Abyad ile PKK/YPG''nin kontrolünde olan Haseke bölgesinin ortasında kurulan Aaliye sözde gümrüğünde Türkiye''den gelen temel gıda ürünlerinin yanı sıra demir, çimento gibi stratejik ürünler PKK''lı tüccarlara devredilerek satılıyor.

2012 yılından itibaren bölgede değişik yerlerde kurulan tüccar pazarlarında Türkiye''den gelen tüm mallar, Türkiye''de de şirket kurdurulan Suriyeli tüccarlar tarafından PKK ve IŞİD''in varlık gösterdiği bölgelerden gelen tüccarlara satılıyor. Bunun da Tel Abyad''ın yerel yönetimler ve kurumların idaresinin başına getirilen Vail Alhamdu isimli Suriyeli tarafından organize edildiği belirtiliyor.

Türkiye''den sınır kapılarından geçen kamyonlar dolusu temel ihtiyaç maddeleri, Suriye''de Türkiye''ye karşı mücadele eden tüm tarafların yaşadığı bölgelere "ticaret" adı altına gönderiliyor. Tel Abyad Haseke arasındaki Aaliye sözde gümrük alanına gelen kamyonlardaki mallar, PKK''nın tüccarları tarafından satın alınarak götürülüyor. PKK''nın değişik yerlerde inşa ettiği beton sığınak, siper ve tünellerin Türkiye''den giden bu demir ve çimentoyla yapıldığı öne sürülüyor.

Bu kamyonlar Türkiye''ye de boş gönderilmediği belirtiliyor. Kurdukları dökümhanelerde eritilen demir, alüminyum, bakır ve pirinç hurdalar eritilerek, külçe halinde Türkiye''ye yasal olarak getirilen aynı tüccarların Türkiye''de kurdukları şirket aracılığıyla Suriye''den getirdikleri her şeyi satıp, astronomik kârlar elde ettikleri de iddialar arasında.

Türkiye tarafından koordinasyon için gönderilen bazı memur ve hatta üst düzey kamu yöneticilerinin de 2012''den beri bu kirli ticari trafiğe göz yumdukları öne sürülüyor.

Barış Pınarı Harekatı ile Şerakrak (Tel Abyad''ın 25 km güneyinde) isimli bölgede bulunan ve PPKK/PYD''nin elinden alınan arpanın bulunduğu silolardaki arpalardan 15 bin tondan fazla kısmını kendi namına saklayarak, Yerel Meclisi''n kasasına girmesi gereken 2.5 milyon dolarlık geliri de ihanet şebekesinin zimmetine geçirdiği iddiası da Tel Abyad''da çalkalanıyor.

Bu iddiaların bölgede sürekli olarak dile getirilmesine rağmen Türk yetkililerin bugüne kadar bir soruşturma başlatmaması ise dikkat çekici olarak görülüyor.