Türkiye'ye çekirge istilası

Çekirgeler zengin bitki örtülü ülkelere yaptıkları dehşet verici göçlerle ünlüdür.

Kümeler halinde bırakılan yumurtalardan ilk yağmurlardan hemen sonra çıkan kanatsız çekirge yavruları büyük topluluklar halinde bitkilere saldırır. Yavrular erginleşip kanatlanınca göçün hızı daha da artar.

Karabulut gibi göç eden çekirge sürüsü indiği yerdeki bitkileri kısa sürede yer ve bitirir. Sıcak mevsimin sonunda dişiler bulundukları yerde yumurtlar; daha sonra erginler kalabalık topluluklar halinde ölür ve bu defa da cesetleri hastalıklara yol açar.

21 Ağustos 2001:

İngilizlerin bankacılık devi HSBC, peşin 350 milyon dolara Demirbank'ı satın aldı. Fon el koymadan önce Demirbank'ın devri için 1 milyar dolar isteniyordu.

Demirbank dönemin en güçlü bankasıydı. Yerli ve milliydi. Bir gecede battı ve HSBC'ye üçte bir fiyatına satıldı. Türkiye'de adeta bayram havası esti. Yabancılar batık bankamızı almışlardı. Adamların 1 yıl önce 1 milyar dolar verip alamadığı bankamızı 350 milyon dolara almaları bizi çok mutlu etmişti.

Bu tarihten sonra 18 bankamız daha yabancılara satıldı.

Bazıları iki hatta üç el değiştirdi.

Her satış Türkiye'yi yönetenler tarafından bize ekonomimize güven olarak sunuldu.

Yabancının bankacılık sektörümüzü ele geçirmesi bazı çevreler tarafından gurur kaynağı oldu.

Yabancılar Türk bankaları aracılığı ile çok iyi para kazandılar.

Türkiye'yi tüketime teşvik ettiler.

Paran yoksa nasıl olsa çalışıyorsun maaşın var, al kredi yap tatili. Üstelik 12 ayda öde. Hem de en zengin insanların kaldığı tatil köylerine git. O da yetmedi yurtdışına tatile git. Bak banka sana nasıl olsa kredi veriyor.

Pazar günleri neden evde oturup kahvaltı yapıyorsun ki! Hadi çık dışarı ve 150 TL'ye pazar kahvaltısı yap.

Paran mı yok?

Olsun kredi kartın var ya cebinde. O kartının limiti mi yetmiyor git ikinci bankadan bir kredi kartı daha al. Hem sokak başında stant kurmuşlar. Üstelik kredi kartı başvuranlara bir şemsiye, yağmurluk ve futbol topu hediye ediyorlar.

Kredi kart başvurusunda uzun kuyruk var ama olsun. Hızlı ilerliyor bekle. Hatta eşin çalışmıyor ama olsun ona da al. Çocuğuna da ek kart al harcasın!

Bak banka konut kredisi veriyor. 100 bin liralık ev 300 bin lira olmuş. Olsun nasıl olsa 10 yılda ödeyeceksin. Gerçi 10 yılını ipotek altına alıyorsun ama olsun. Hem lüks sitelerden al. Bir kira kadar aidatı olan ve gerçek değerinin en az üç katına satılan lüks sitelerden daire al. Hiçbir zaman giremeyeceğin havuzu ve saunası var.

Cep telefonu şart! Bu yıl iphone 4, gelecek yıl 5 diyerek 11'e kadar geldik. Her yıl bir servet ödeyip cep telefonu almak!

Bir baktık ki, tulumbanın suyu kurumuş. Cumhurbaşkanı'nın dediği gibi tulumbaya hafif su verip biraz daha su gelmesini sağladık.

Yani borcu yeni kredi ile kapattık. Hükümet bankalara daha fazla kredi ver dedi onlarda verdi.

Şu an tulumbadan su çekmek için koyacak suyumuz bile yok.

Yani büyük bir ekonomik krizdeyiz. 5-6 yıl öncesine kadar mevcut iktidarın ekonomik programını göklere çıkartan ünlü tekstilci dün açıklama yaptı:

Tüm zamanların en büyük krizini yaşıyoruz!

Ticaretin durduğu, vergilerin toplanamadığı Türkiye'de devletin giderlerinin sağlanması için vergiler arttırıldı. Elektrik ve doğalgaza yüzde 50'nin üzerinde zam yapıldı. Bankalara olan borcunu ödeyemeyenlerin sayısı patladı.

Konkordato ve iflas haberleri artık o kadar çok ki haberlere bile konu olmuyor.

Tüm bunların yaşandığı Türkiye'de geçen hafta bir haber geldi.

İngiliz Haber Ajansı Reuters açıkladı: İngiliz HSBC Türkiye'den çıkıyor! En son iki ay önce İtalyanlar Yapı Kredi Bankası'ndaki hisselerini satmışlardı.

Yine bankacılık kulislerine göre, iki yabancı sermayeli bankanın da Türkiye'den çıkabileceği konuşuluyor.

Yabancı bankaların Türkiye'den çıkması ekonomiyi daha da olumsuz etkileyebilirmiş.

Tıpkı talan edip, gittiği yeri kurutan ve sefalete sürükleyen çekirge sürüsünün ölüsünün bile o topraklara zehir bırakması gibi bir şey!

Bir devlet büyüğümüzün sözünü hatırladım: Paranın dini, milliyeti olmaz!

Bence insafı da olmuyor!

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları