Türkiye'ye de Abraham akordu!

ABD Başkanı Trump, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için anlaşmaya vardığını duyurdu.

Trump, anlaşmanın isminin "The Abraham Accord" olduğunu söyledi. "Accord", uzlaşma, anlaşma anlamında da kullanılıyor ama aynı zamanda "uyum" demek. Müzik aletlerindeki ses uyumu gibi...

ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, "Abraham, üç büyük inancın babası. Hristiyan inancında Abraham, Müslüman inancında İbrahim, Yahudi inancında Avraham olarak anılıyor. Hiç kimse bu üç büyük inanç arasındaki birlik potansiyelini Abraham'dan daha iyi sembolize edemez" ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise, "Trump, Batı Şeria'nın bazı kısımlarının ilhakını geçici olarak askıya almamı istedi, ben de kabul ettim" dedi.

Netanyahu, ilhak planının ABD ile tam koordineli bir şekilde devam edeceğine vurgu yaparak, "İlhak planımızda herhangi bir değişiklik yoktur" diye konuştu.

***

Anlaşmanın, adından da anlaşılacağı gibi Türkiye'de Fetullah Gülen tarafından gündeme getirilen "İbrahimi dinler" projesinin bir ürünü olduğu belli.

Zaten Hıristiyan, Yahudi ve Müslüman din adamları, anlaşmadan önce Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de "bir arada yaşamak" konulu bir toplantı yaptı. Toplantıda, 2022'ye kadar içinde cami, sinagog ve kilisenin bulunacağı "İbrahim'in Kardeşlik Evi" adlı dev bir kompleksin açılacağı da duyuruldu.

***

Bilindiği gibi Fetullah Gülen, Vatikan'ın "Müslüman olmayanlara Hıristiyanlığı sevdirme projesi" olarak açıkladığı Dinlerarası Diyalog misyonunun takipçisi olduğunu Papa'nın huzurunda açıklamıştı. Gülen "İbrahimi dinler" sloganı ile "Harran'da üç büyük dinin üniversitesini kuralım" diyerek Papa'ya öneride bulunmuştu.

Gülen'in uygulamaya çalıştığı bir de "Hz. İbrahim Yolu Projesi" vardı. Biz bu projeyi 13 Kasım 2006 tarihli yazımızda, "Harvard'dan Kıbleyi Değiştirme Operasyonu" başlığıyla yorumlamıştık. 

Harvard Üniversitesi, "Küresel Müzakere Birimi" adı altında bir örgütlenme oluşturmuş, bu birim "Harran'dan El Halil'e (Kudüs'e) kadar 1100 kilometrelik İbrahim Yolu Yürüyüşü" tasarlamıştı.

AKP iktidarının bakanları da projeyi destekliyordu.

3 Kasım 2006 günü Şanlıurfa'nın El-Ruha Oteli'nde İbrahim Yolu Projesi ile ilgili, basına kapalı uluslararası bir toplantı yapılmıştı.

***

Obama'nın yardımcısı ve ABD Başkan adayı Joseph Biden'ın sekiz ay önce söylediği "Erdoğan'a karşı muhalefeti destekleyelim" sözleri ise Türkiye'de yeni servise konuldu.

Önce Biden'ın kim olduğunu biraz hatırlayalım. Yaklaşık 32 yıl önce Biden, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak, Türkiye'nin İsrail'e karşı Filistin'in yanında yar almasından dolayı "Türkiye'nin etrafını ateş çemberine çeviririz" tehdidinde bulunmuştu. Balkanlar, Kafkaslar, Irak, Suriye'den sonra şimdi de Doğu Akdeniz'i karıştırdıklarına göre sözünü yerine getirmiş görünüyor!

Biden, Irak'ın etnik ve dini temele dayalı olarak üçe bölünmesini öneren kişiydi. Irak'ın üçe bölünmesi, aslında bir İsrail projesiydi.

***

Biden, 21 Eylül 1994 günü, Amerikan senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde onay bekleyen Ankara Büyükelçisi adayı Grossman'ı sorgularken "Sayın Grossman, Çiller Hükümeti'nin karşı karşıya bulunduğu sorunlar, sizin Türkiye'yi kandırmak baskı kurmak, ikna etmek yeteneğinizi nasıl etkileyecektir?" diye sormuştu. Bir başka sorusu da "Dünya Bankası ve ABD, Türkiye'ye özelleştirme yönünde bir süre dayatmalı mı?" şeklindeydi. Bu itibarla, Biden'ın sekiz ay önceki sözleri, "sadece Türkiye'yi değil, Amerikan halkını da kandırmak" olarak da değerlendirilebilir! ABD, Büyük Orta Doğu Projesi eş başkanından neden vazgeçsin?

Bu da bir çeşit Abraham akordu!

Yazarın Diğer Yazıları