Türkiye'ye gelmek üzere yola çıktı Panama'da operasyonla yakalandı. Dünya bu baskını konuşuyor

Türkiye'ye gelmek üzere yola çıktı Panama'da operasyonla yakalandı. Dünya bu baskını konuşuyor
Panama’da, Ekvador'daki Bolivar Limanı'nından Mersin Limanı’na gelmek üzere yola çıktığı öne sürülen konteynerde 616 paket kokain ele geçirildi. Panama basınında geniş yer bulan haberlere göre yetkililer, yasa dışı kargoyu çarşamba gecesi, bir takip ve istihbarat çalışması sonucunda tespit ettiklerini açıkladı.

Orta Amerika ülkesi Panama''da polis, Ekvador’daki Bolivar Limanı’ndan yola çıkan ve varış noktasının Mersin Limanı olduğu iddia edilen gemideki bir konteynerde 616 paket kokain ele geçirildiğini duyurdu. Olay Panama basınında geniş yer buldu.

Panama basınında yer alan haberlere göre, Ekvador’da Bolivar Limanı’ndan yola çıktığı belirtilen konteynerin son durağı Mersin Limanı olacaktı. İspanya merkezli uluslararası haber ajansı EFE de habere geniş yer verdi.

Konteynerin aktarma noktası olan Panama’nın PSA Limanı’nda yapılan arama sonucu kokainin konteynerdeki muz kutuları içinde saklanmış halde bulduğu belirtildi. Panamalı yetkililer, yasa dışı kargoyu çarşamba gecesi, bir takip ve istihbarat çalışması neticesinde tespit ettiklerini bildirdi.

Panama’nın deniz ve hava operasyonlarını yürütmekten sorumlu resmi kurumu SENAN, Twitter hesabından paketlerin fotoğraflarını paylaştı. SENAN’ın açıklamasında ''yasa dışı maddenin muz kutuları içinde saklandığı ve kargonun Türkiye’nin Mersin Limanı gitmek üzere olduğu belirtildi.

EKVADOR’UN BOLİVAR LİMANI TÜRK ŞİRKETİ YILPORT TARAFINDAN İŞLETİLİYOR

Öte yandan 616 paket kokain saklanan konteynerin yola çıktığı Ekvador’un Bolivar Limanı Türk şirketi Yılport tarafından işletiliyor.

Yılport’un kendi internet sitesinde “2016 yılında Ekvador’daki Puerto Bolivar işletim hakkını kazanarak küresel ağını Latin Amerika''ya kadar genişletti” ifadelerine yer veriliyor ve “Yılport, Puerto Bolívar ihalesini 2015’te birincilikle tamamlamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şubat 2016 ayı içinde düzenlediği resmi Ekvador ziyaretinde, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa’nın da katılımıyla Puerto Bolívar’ın devir çerçeve anlaşması, iki başkan huzurunda imzalanmıştı” deniliyor.

YILPORT LİMANI’NDA 540 KİLO KOKAİN ELE GEÇİRİLMİŞTİ

Öte yandan Ağustos 2020’de Brezilya’dan gelen ve Kocaeli Dilovası’ndaki Yılport Limanı’na yanaşan geminin içindeki bir konteynerde de 540 kilo kokain ele geçirilmişti. Uyuşturucu madde ilk aramada bulunamamıştı. Ancak ikinci kez arandıktan sonra kokainin ortaya çıkarılması tartışma konusu olmuştu.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, konuyla ilgili Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından cevaplanmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi vermişti. Tarhan yaptığı açıklamada şöyle demişti:

“Yakın süreçte Dilovası Yılport Limanı’na gelen gemide yapılan ilk aramada gümrük memurları tarafından herhangi bir maddeye rastlanmadığına dair tutanak tutulduğu ifade edilmektedir. Ancak birkaç gün sonra Doğu Marmara (Kocaeli) Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür Vekili tarafından verilen arama talimatı ile tekrar arama yapıldığı ve bunun üzerine 500 paketlik 540 kilo kokainin tespit edildiği anlaşılmıştır.

Yapılan ilk aramada uyuşturucu maddenin tespit edilemeyip ikinci aramada tespit edilmiş olması düşündürücüdür. İlk aramada 540 kilo kadar büyük miktarda bir uyuşturucu maddenin görülememiş olması denetimlerde bir ihmalkarlığın mı söz konusu olduğu sorusuna yol açmaktadır. İlk seferde aranıp madde tespiti yapılamayan bir geminin tekrar aranmasının arkasındaki sebebin ne olduğu da önemlidir.”

İlk aramada herhangi bir şüpheli madde olmadığına dair tutanakta imzası bulunan personelin, aynı şekilde ikinci aramada da var olduğuna dair imza atıldığını belirten Tarhan, “Yazılı ve görsel basında ilk aramada narkotik köpekli arama yapılmadığı, uyuşturucu maddenin akıbetinin ne olduğu ve alıcısının kim olduğunun tespitinin yapılamadığı ile ilgili iddialar ve tartışmalar yer almaktadır. Bu nedenle konunun detaylı bir şekilde incelenmesi, gerekli hukuki işlemlerin yerine getirilmesi ve yetkililer tarafından kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle Meclise bir soru önergesi verdik ve cevapların kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz” İfadelerini kullandı.