'Türkiye'ye kaç terörist girdiğini bilmiyoruz!'

'Türkiye'ye kaç terörist girdiğini bilmiyoruz!'
Türkiye'nin Suriye sınır kapısına dayanan Suriyelilerle ilgili konuşan Kutlusan, "1 milyondan fazla kişinin Türkiye'ye göç edebileceği kanaatindeyim" dedi.

Bünyamin ÖZTÜRK / Ankara

Orta Doğu Uzmanı Mete Han Kutlusan, Türkiye'nin Suriye sınır kapısına dayanan Suriyelilerle ilgili dikkat çeken uyarıda bulundu. 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Orta Doğu uzmanı Kutlusan, "Önceki gün İskenderun ve Halep kentleri arasındaki M45 Suriye karayolu ve D827 Türk karayolu üzerinde yer alan Bab el-Hava Sınır Kapısı'nda binlerce Suriyeli yürüyüş yaptı ve slogan atarak sınır kapısında bulunan Türkiye'ye ait araçlara, duvarlara ve kapılara taş ve sopalarla saldırdı" dedi.

TSK'nın kalabalığa müdahale ettiğini ifade eden Kutlusan, sınır kapılarının göstericiler tarafından tahrip edildiğini belirtti. Kutlusan şunları kaydetti:

"TSK sınır birlikleri, 'Hain, hain, Suriye özgür olacak, Türkiye defol' gibi sloganlar atan kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Sınırda bazı kapılar göstericiler tarafından tahrip edildi. Görüntülerde sınırda biriken kalabalığın 10 bin kişiden fazla olduğu tahmin ediliyor."

Rusya destekli Esad Rejimin İdlib'e yönelik başlattığı saldırılar sonrası Türkiye sınırına mülteci akını başladığını aktaran Kutlusan, şöyle devam etti:

"İdlip bölgesinde yaşayanlardan dolayı Türkiye sınırına doğru hareketlenme başladı. İdlib'teki durumun bu şekilde devam etmesi durumunda en iyi ihtimalle 1 milyondan fazla kişinin Türkiye'ye göç edebileceği kanaatindeyim. Üstelik bu sene başından itibaren başlayan saldırılar neticesinde İdlib'in yaklaşık üçte ikisini terör örgütü HTŞ/el-Nusra'nın kontrol ettiğini unutmamak gerekiyor."

AKP hükümetlerinin Suriye'ye yönelik açık kapı politikası uyguladığını hatırlatan Kutlusan, "Suriye iç savaşının başından bu yana açık kapı politikası uygulandı. Göç eden kişilere yönelik elle tutulur bir kontrol yapılmadı. Dolayısıyla biz bugün Türkiye'ye kaç terörist, istihbaratçı veya radikalleşmiş kişi girdiğini bilmiyoruz. IŞİD gibi selefi cihatçı terör örgütlerinin, coğrafi hakimiyetlerini yitirdikten sonra yeni bir safhaya geçerek daha otonom ve hücre tipi örgütlenmeye geçtiğini unutmamak gerekir. Bu bağlamda sınır kapımızdaki son gelişmelerin taşıdığı tehditlerin de büyük olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.