Türkiye'ye yeni göç dalgası

Türkiye'ye yeni göç dalgası
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi (İKBU) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Kaynak, Türkiye'ye yeni göç dalgası gelebilir dedi.

"Suriye ordusunun Rusya'nın desteği ile oradan kaynaklı bir göç dalgası sürebilir" diyen İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi (İKBU) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Kaynak'ın açıklamaları şöyle:

"TÜRKİYE'YE YENİ BİR GÖÇ DALGASI OLABİLİR" 

Türkiye'nin bir süredir oyun dışı gözüktüğünü söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kaynak sözlerine şöyle devam etti: 

"Oyunun içine girebilmek için fırsat kolluyor. Bizim aslında Fırat Kalkanı Harekatı'nın sona erdiğini açıklamamız aslında bizim de gidebileceğimiz maksimum noktaya kadar gittiğimizi gösteriyordu. Suriye'nin bundan sonraki haritası, şekli konusunda büyük güçler Rusya ile ABD'nin arkasından önce Türkiye'nin bir sözü olabilir.

Onlar anlaştıktan sonra geriye çok bir şey kalmamış oluyor. Türkiye, 'Acaba bir boşluk oluşabilir mi? Acaba taraflardan birisine yanaşarak kendi perspektifimizi daha  rahat koyabilir miyiz ortaya?' diyor ama bu şu anda gözükmüyor. Yani içeride bir 'Fırat Kalkanı biter de Fırat Kılıcı başlar' konuşması var ama ben onu daha çok iç tüketime yönelik görüyorum. İç siyasetin hareketli olması, referandum gündeminden dolayı vs. milliyetçi, muhafazakar kitleye gaz verme hedefi de var onun içinde. Uluslararası ilişkiler perspektifinden baktığınız zaman Türkiye'nin önünde çok büyük fırsatlar açılmadı. Radikal bir dönüşüm olursa, iki büyük güç çatışmaya başlarsa doğabilir ama biz hala izleyiciyiz hatta şunu da söyleyeyim bu İdlib'deki harekat sürecektir.

Suriye ordusunun Rusya'nın desteği ile oradan kaynaklı bir göç dalgası sürebilir. Eğer kimyasal silahlar sürüyor olsaydı çok daha büyük çapta ve hızlı bir şey sürüyor olacaktı. İnsanlar doğal olarak paniğe kapılıp kaçacaklar. Ona şu anda devam etmeyecektir Suriye rejimi. İdlib'deki muhalif unsurları nasıl ittiyse Suriye rejimi Halep'i aldığı zaman. İdlib'dekiler için de benzer bir şey düşünüyor Suriye rejimi."

İlgili Haberler