Türkiye'yi sistem dışına çıkarmışlardı! F-35'in maliyeti dudak uçuklattı

Türkiye'yi sistem dışına çıkarmışlardı!  F-35'in maliyeti dudak uçuklattı
Türkiye'nin programdan çıkarılmasıyla ABD ile projeye dahil olan ülkeler toplam 600 milyon dolar zarara uğradı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, SETA'nın Washington şubesinin düzenlediği bir panelde Türkiye ile ABD arasındaki savunma iş birliği konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Demir'in gündeminde Türkiye'yi F-35 programından çıkarma kararı alan ABD'nin ve projeye dahil ülkelerin uğradığı zarar vardı..

f-35a-01.jpg

Türk savunma sanayisinin F-35 programı kapsamında tüm yükümlülükleri yerine getirdiğini anlatan Demir, Türk şirketlerinin F-35 programından çıkarılmasının sadece bu şirketlere değil aynı zamanda tüm program ortaklarına bir ceza olduğunu ifade etti.

UÇAK BAŞI 9 MİLYON DOLAR ZARAR

Türk şirketlerinin çıkarılması ile yaşanacak gecikmenin yanı sıra bunun programa 600 milyon dolara mal olacağını belirten Demir, "Kendi hesaplamalarımıza göre şirketlerimizin çıkarılması ile her bir uçağın maliyetinde 7 ile 9 milyon dolar civarında bir artış olacak. Bunun nedeni nedir? Türkiye'yi cezalandırmak mı? Tamam ama tüm program bunun bedelini ödüyor. Bunun arkasında nasıl bir mantık var anlamadık." değerlendirmesinde bulundu.

i-044.jpg

ABD'nin Türk şirketlerinden bir yıl içinde üretimden çıkaracağını açıkladığı halde Türkiye'nin üretimi durdurmadığını ve siparişler geldikçe tedariğe katkı sağladığını vurgulayan Demir, üçünü taraf ülkelerin bile Türkiye ile bu parçalar için Türk şirketleri ile iletişime geçtiğini ifade etti.

Türkiye, F-35 programı için bin civarında parça üretiyor ve Pentagon geçen haftalarda Türk şirketlerinin 2022 boyunca da program için parça tedarik etmeye devam edeceğini açıklamıştı.