Türkiye'yi tatmin edecek bir sonuç çıkmadı

Türkiye'yi tatmin edecek bir sonuç çıkmadı
Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Türkiye, Rusya ve İran arasında düzenlenen 3'lü zirveyi değerlendirirken, "Özellikle Türkiye'yi tatmin edecek bir sonuç çıktığını düşünmüyorum. İdlib'le ilgili sıkışıklık devam ediyor" dedi. 

Bünyamin ÖZTÜRK / Ankara

Türkiye sınırına yığılan sığınmacılar ve radikal gruplara dikkat çeken Faruk Loğoğlu, şunları kaydetti:

"Rusya'nın desteği ile Suriye'nin İdlib'i almak için giriştiği operasyondan vazgeçmesini gerektirecek bir durum yok. Türkiye sınırına yığılan sığınmacılar ve içerisinde bulunan cihatçılar gerçeği var. Türkiye'yi, sığınmacıların yanı sıra, böyle bir tehlike de bekliyor. ABD'liler de bölgede devriye uçuşu ile gösteriye devam ediyor. Maalesef, üzüntü verici. ABD, bu işi zamana yayıyor. Terör örgütü PYD/YPG'yi de koruma altında tutmaktan vazgeçmediği görülüyor." 

Suriye rejiminin, Türkiye'nin elini güçlendirecek adımlar attığını kaydeden Loğoğlu, Ankara'nın, Şam yönetimi ile ülke çıkarları için diyaloğa geçmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Suriye hükümetinin, Birleşmiş Milletler'e PYP/YPG'yi terör örgütü olarak kabul ettiğini bildirmesi çok önemli. Suriye rejiminin attığı bu adım, Türkiye'nin eline koz veriyor. Adana mutabakatında Türkiye ve Suriye, terörle mücadelede ayrıntılı bir mutabakata vardılar. Suriye, PYD/YPG'yi terör örgütü olarak gördüğünü açıkladığına göre; bu konuda Ankara ve Şam'ın iş birliği etmesi gerekir. Suriye'nin bir önemli adımı da, genel af ilân etmesiydi. Neticede; Suriye, kendi toprağını geri almaya çalışıyor. Bu af yasası Türkiye'nin desteklediği muhalif unsurlardan bir kısmının yararlanabileceği gibi ise; Ankara'nın, Şam ile görüşmesi gerekir. Suriye'nin bu adımlarına, Türkiye'nin kendi çıkarları doğrultusunda adım atması gerekir."