Türklerin verilerini elde etmek için ABD-Çin mücadelesi!

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye'de terör örgütü PKK/YPG elebaşları ile Kürt Ulusal Konseyi temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde Türkiye'nin bölgeye yeni bir askeri operasyon düzenlemeyeceğini söyledi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre görüşmelerin ardından Erbil'e giden Jeffrey, Mesut Barzani'ye bilgi verdi.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "PKK/YPG terör örgütüyle mücadelemizde ve saldırı nereden gelirse orada cevap verme kararlılığımızda bir değişiklik söz konusu olamaz" denildi.

Jeffrey, PKK/YPG'ye "Türkiye size karşı operasyon düzenlemeyecek" diye garanti veriyor, Türk Dışişleri ise böyle bir garanti verilmediğini söyleyemiyor! Açıklamadan "Türkiye'ye saldırmazlarsa, müdahale etmeyiz" anlamı çıkıyor!

Benzer bir durum Doğu Akdeniz'de yaşandı. "Türk Araştırma gemisi Oruç Reis, bakım amacıyla Antalya limanına çekildi" denildi. Sonra da Tayyip Erdoğan, "Diplomasiye bir şans vermek istedik" dedi. Nitekim Yunanistan ile masaya oturuldu! Almanya da Türkiye'den Ege ordusunu lağvetmesini istedi!

***

ABD Türkiye Büyükelçisi David Satterfield ise Türkiye'nin ABD'li ilaç şirketlerine borcunu ödememesi durumunda şirketlerin Türkiye'ye ilaç satmayı durdurabileceğini açıklarken Türkiye'nin ABD'li sosyal medya şirketlerinden Türk kullanıcıların verilerini Türkiye'de tutmasını talep etmesini de eleştirdi.

ABD'deki sosyal medya şirketlerinin Türk kullanıcıların verilerini saklamak istemesinin sebebi nedir peki?

Sebebini, eski CIA başkanı, şimdiki ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, dolaylı yoldan açıkladı!

Amerika'nın Sesi'nde "Pompeo'dan Türkiye'ye Huawei Uyarısı" başlığıyla verilen haberde, "Pompeo, Çin'in Huawei üzerinden dünyadaki nüfuzunu arttırma çabalarına ilişkin konuştu. Habere göre, Türkiye'de önemli miktarda veri bulunduğuna dikkat çeken Pompeo, 'Bu verinin Çin Komünist Partisi'nin elinde bulunması çok daha dikkatli olmamız gerektiği anlamına geliyor' dedi. Türkiye'nin Huawei ve diğer Çinli şirketlere bağımlılığının artmasının ABD ile askeri işbirliğini olumsuz etkileyebileceği" uyarısında bulundu.

***

Habere göre Türkiye'deki en büyük telekomünikasyon şirketi konumundaki Turkcell geçtiğimiz Şubat ayında cep telefonu uygulamaları altyapısını kullanmak üzere Çin teknoloji devi Huawei ile anlaşma imzaladı. Bu, Çin dışında ilk uygulama!

Haberde, Çin'in "Tek Kuşak Tek Yol" projesini Ankara üzerinden hayata geçirmeye çalıştığı iddiası da öne çıkarıldı.

Washington Examiner'dan alınan habere göre, Pompeo, Çin'in, Tek Kuşak Tek Yol projesi finansmanını Türkiye gibi stratejik ülkeler üzerinde nüfuz kurma amacıyla kullandığını söyledi.

Haberde, "Çin teknoloji devi Huawei, Türkiye'de cep telefonu satış rakamları açısından önemli bir pazar payına sahip. Cep telefonu şirketlerinin pazar paylarına ilişkin istatistiklere yer veren gs.statcounter.com internet sitesine göre, Güney Kore şirketi Samsung yüzde 50 ile Türkiye'de ilk sırada yer alıyor. 2019 yılı Eylül verilerine göre, onu Yüzde 16 ile Apple ve Yüzde 12.6 ile Huawei izliyor." bilgisine de yer verildi. 

***

ABD, Türkiye'deki sosyal medya kullanıcılarının verilerini saklamak istiyor, Çin de Huawei ve Türkcell üzerinden aynısını yapınca, Türkiye'yi uyarıyor.

İyi de Türkiye'de cep telefonlarının yarısı Samsung ise bütün veriler, Güney Kore üzerinden ABD'ye akıyor demektir!

Velhasıl, teknolojiyi kendiniz geliştirmezseniz, bütün vatandaşlarınızın özel verilerini ABD ve Çin'e vermiş olursunuz. Bir taraftan da ABD'nin "Terör örgütlerine operasyon yapma, Doğu Akdeniz'deki araştırma gemisini geri çek" baskısına boyun eğersiniz, sonra da bunu halkınızdan saklamaya çalışırsınız.

Bu arada, Dolar nereye koşuyor, bunun siyasi anlamı nedir, farkında mıyız?

 

Yazarın Diğer Yazıları