Türkmenlerin "tamam" deme tehlikesi yok mu!..

Irak'ta seçim sonrası kaos devam ediyor... Kerkük, Süleymaniye ve Erbil'de  yapılan seçim hilelerine karşı tepkiler artıyor. Özellikle, Kerkük kentinde Türkmenler, 12 Mayıs Cumartesi günü yapılan genel seçimlerin ardından  yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde kullandıkları oyların Kürt partilere kaydırıldığını ileri sürerek gösteriler başlatmıştı. Türkiye'de AKP iktidarı her zaman olduğu gibi Türkmen soydaşlarımıza şaşı bakıyor. Sorunlarını uzaktan izlemekle yetiniyor. Hatır üzerine (!) Bosna Hersek'te gurbetçilerle seçim mitingi yapabilen R. Erdoğan, Saraybosna dönüşü uçakta kabin ekibi gazetecilerine her şeyi konuşmuş ama Irak'ta Türkmenlerin demokratik haklarının zorbalıkla gasp edilmesi konusuna hiç girmemiş. İliştirilmiş gazeteciler de sormayı akıl edememişler!..   

Ne hazin ki, AKP iktidarı Filistin'e gösterdiği hassasiyetin binde birini Türkmen soydaşlarımızdan esirgiyor. Muhalefet partileri de bu konuda sınıfta kaldı!.. Türkmenlerin tepesine de İsrail'in çökmesini mi bekliyorlar acaba?.. Oysa, yıllardır Irak'ta Türkmen soydaşlarımıza her türlü zulmü yapanlar, İngiliz'in, Amerika'nın, İsrail'in maşası ve uşağı değiller mi?..

Irak'ta, Kerkük'te bulunan ve soydaşlarımızın demokratik hakları için mücadele veren Türkmeneli Partisi lideri Riyaz Sarıkahya ile dün telefonda uzun bir görüşme yaptım. Sarıkahya, Ankara'nın olup bitenleri sadece izlemesinden çok dertli. "Burada seçim skandalı yaşandı. Hileler oldu. Şansımız çok büyükken düşürdüler. Kürtlerin kanadı çok hile yaptı" diyerek sözlerine başladı. Riyaz Sarıkahya'nın YENİÇAĞ vasıtasıyla Türkiye'de duyurulmasını istediklerinden özetle;

"Seçim elle sayılmıyor burada, elektronik ortamda, bilgisayar ortamı üzerinde sayılıyor, bir de bizim oylarımızı düşürmüşler. 3 milletvekiline düştü. Ben de adaydım seçilemedim zaten. Benimkini sileceklerini biliyordum, düşüreceklerini... İki adayı da düşürdüler diğer adaylara yönlendirdiler. Listelere ambargo koydular. Yaklaşık on gündür gece gündüz boykot yapıyoruz. Binlerce insan boykot yapıyor hile ve sahtekârlıkla ilgili. Herkes itiraz dilekçesi verdi zaten. Onları okumadan hepsini topladılar, reddettiler. Mahkemeye başvurduk. Bu oyunların hepsi işte, 3 Türkmen seçtiler, 3 Arap seçtiler, 6 Kürt seçtiler bir denge kurmak için. Türkmenler Araplar eşit, Kürtlere siyasi ağırlık kazandılar. Kürtler de kendi illerinde çok rahatsızlar. KYB'yi suçluyorlar. Sahtekarlık olduğu, yüz kızartıcı şeyler olduğunu söylüyorlar. 50 yıldan beri halkımız ilk defa sokaklara çıktı. Halkımız 10 gün gece gündüz sokaklarda kalmamıştı. Bugünden sonra sanırım kimse Türkmenleri göz ardı edemez. Türkmenlere hakkaniyet verilmek zorundadır Kerkük'te. Tabii ki şu anda şikayetler devrede. Yüksek Seçim Kurulu'na diyor ki, 'sahtekarlıkların üzerine gidin' diyorlar. Bu sistemi herkesten gizli aldılar. Türkiye itiraz etmedi buna... Bundan sonra halkın da demokrasiye ve seçime inancı kalmadı."

"Seçim hilelerini kim organize etti" diye tekrar sordum Riyaz Sarıkahya'ya. Şunları söyledi;

"KYB, Kürdistan Yurt Severler Birliği. Talabani'nin Partisi. Süleymaniye'de de, Kerkük'te Kürt partileri de Talabani'yi suçluyorlar. Barzani'nin partisi de şikayetçi."

Türkmeneli Partisi lideri Sarıkahya "Ankara'dan  sizlere destek gelmiyor mu" soruma ise şu yanıtı verdi;

"Ankara sadece izliyor, yeterli bir şey değil. Mevlüt Çavuşoğlu, 'yakından takip ediyoruz' diyor... Sandıklarda sıkıntımız yok. Her sandıkta bilgisayar hilesi var. Programı ayarlamışlar. Biz,' bilgisayar sayımı geçerli değil' diyoruz, Yüksek Seçim Kurulu ilgilenmedi. 'Sandıklarda oyumuz yüzde 67'dir' dedim. Yüksek Seçim Kurulu'nda bu sayımla ilgilenenler 'rakamlarda cüzi etki var' dedi. Başbakan da kabul ediyor ama diyor ki; Yüksek Seçim Kurulu'na sözümüz geçmez bağımsız kurul. "

--Protestolar sonuç verir mi?..

"Türkmenler 10 gündür gece gündüz sokaktalar. Türkmen vatandaşı toprağına sahip çıkar. Artık öğrendi bir şeyleri, yöntemi."

Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya'nın Türkiye'ye mesajı ise şöyle;

"Türkmenlerin önümüzdeki günlerde mücadelesi sürecek. Bu konuda bizim de projemiz var. Etiketler üzerine değil, projeler üzerinden gideceğiz. Şu kuruluş, bu kuruluş değil, hangi kuruluşunki uygunsa Türkmenlerin çıkarına o kuruluşa o ekibe destek vermek gerek."

Anlayana sivri sinek saz, anlamayana davul zurna az!..

Yazarın Diğer Yazıları