Türk’ün gururu kitabedeki sır şifre çözüldü. Okuyanın tüyleri diken diken oluyor

Türk’ün gururu kitabedeki sır şifre çözüldü. Okuyanın tüyleri diken diken oluyor
Bitlis'in önemli turizm destinasyonlarından Bitlis Kalesi'nde surların dibinde bulunan Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait mermer kitabe çözümlenerek kayıt altına alındı.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bitlis'te, kent merkezindeki kaya bloklarının üzerine kurulan Bitlis Kalesi'nin kuzey surlarındaki mermer kitabenin çözümü yapıldı.

Kitabe, Bitlis Kale Kazısı Bilimsel Danışmanı ve Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Korkmaz Şen tarafından çözümlenerek kayıt altına alındı.2 satırlık sülüs hatla yazılmış dikdörtgen ölçülü mermer kitabede, "Bu yüksek, latif, şerif ve mübarek kalenin yenilenmesine en yüce, en adil, en heybetli ve en cömert Sultan merhum ve mağfur Sultan Selim Şah'ın oğlu Sultan Süleyman H. 942 senesinde emretmiştir" sözleri yer alıyor.Kitabeye ilk olarak Yarbay J. Shiel'in gezi notlarında rastlandı

Dr. Şen, Bitlis Kalesi'ndeki kazı çalışmaları sırasında kalenin surlarında günümüze ulaşan tek bir kitabenin olduğunun farkına varıldığını anlatarak, şöyle konuştu:

"Bu kitabeye ilk başta 1838 yıllarında Yarbay J. Shiel'in gezi notlarında rastlıyoruz. Gezi notlarında kalenin surlarında bir kitabenin olduğundan bahsediyor. Ancak ne yazdığından tam olarak bahsetmiyor. Kitabeyi 2004 yılında Prof. Dr. Kadir Pektaş'ın da fark ettiğini ve bundan bahsettiğini gördük. Ancak bu kitabeyi önemli kılan hususlardan biri de önceden tam olarak çevrilmemiş, transkripsiyonu yapılmamış ve ne yazdığı bilinmiyor oluşuydu. Bunun sebebi ise aşırı yıpranmasından dolayıydı." Şen, ilk önce kitabenin ayrıntılı fotoğraflarını çektiklerini, sonra yoğun bir çalışmayla belli bir sonuca ulaştıklarını belirtti.