Turşu siyaseti - Mahmut Esad Kıraç

Turşu siyaseti - Mahmut Esad Kıraç
Son yirmi yılda memlekette olanları şöyle bir düşünce aklıma salatalık turşusu tarifi vermek geldi...

Öncelikle şunu bilelim: Salatalık turşusunun püf noktası salata ve sirkenin kalitesinde saklıdır. Eğer salatayı herhangi bir yerden alırsanız olmaz. Mutlaka Çengelköy salatalığı almak gerekiyor. Bilim insanlarınca insan ağzına layık olan en iyi salata Çengelköy salatalığıymış (!)

Tabi sirke daha da önemli… Türkiye bir sirke cenneti fakat sakın ha elma sirkesi falan kullanmayın. Eğer maksadınız güzel bir salatalık turşusu yemekse kesinlikle Niğde sirkesini tercih etmelisiniz. Aksi takdirde istediğiniz lezzete ulaşamazsınız.

Şimdi turşumuzu kurmaya başlayabiliriz…

Öncelikle salatalıkları ve sarımsakları ayıklayınız. Aman ha sarımsaksız olmaz! Hem şifadır. En az manda yoğurdu ve Medine hurması kadar faydalıdır.

Ardından 5kg’lık bidonlara bu salatalık ve sarımsakları doldurunuz. Sakın bidon dışında bir şeye koymayınız. Ayakkabı kutularına falan koymayı teklif edenler var fakat bırakın artık eski alışkanlıkları lütfen…

Kavanozun yarısına gelince limon tuzunu da ekleyelim ve salatalıklarımızı yerleştirmeye devam edelim. Tabi burada limonun kalitesi çok önemlidir. Bir beş dakika ara verin ve internetten çözüm sürecinde teröristlerin Habur’dan nasıl geçtiğini izleyin. Yanınızdaki kişiye de izlerken sizi kayda almasını rica edin.

Limonun tadı yüzünüzü teröristler geçerken ki kadar ekşitmiyorsa limon kalitesizdir. Bu defa internetten FETÖ’ye yönelik ‘’Dön gel, bitsin bu hasret’’ videosunu izlemenizi tavsiye ederim. Ya da FETÖ’nün herhangi bir videosunda ağlamasını gördüğünüzde de yüzünüz oldukça ekşiyecektir. Memleketi bu zihniyetten kurtaramadık bari limonu kurtaralım.

Daha sonra uygun bir kaba tuz, sirke ve suyu alarak karıştıralım. Geçenlerde olmayan bir üniversiteye rektör atadınız. Sakın öyle karıştırmayalım. Normal bir şekilde karıştıralım.

Kavanozumuzu ağzına kadar hazırladığımız bu karışımla doldurup, hava almayacak şekilde kapağını kapatalım. Eğer kapatmakta zorlanırsanız telefonunuzdan mobil bankacılık hesabınıza giriniz. Ağzınıza kadar borca batıp hava alamayacak düzeyde bir hayat yaşadığınızı fark edince zaten o sinirle kavanoz kapağını kapatırsınız.

Su, sirke ve tuzun eşit miktarda dağılması için kavanozumuzu birkaç kez çevirelim. Dikkat! Eşit miktarda dağılması çok önemli. Bu hususta da ‘’Beşli Çete’’ kitabını okumanızı önemle tavsiye ederim. Beş büyük şirkete ihalelerin nasıl eşit dağıtıldığını gördüğünüzde zaten su, sirke ve tuzu eşit dağıtmak artık çocuk oyuncağı olacaktır.

Turşumuzu doğrudan güneş görmeyen bir yerde muhafaza edelim. En az 15 gün beklettikten sonra tüketelim. Tüketmek için 15 gün yeter de artar. Sakın 2023’e kadar bekletmeyiniz sonra iktidar gibi kokup küflenebilir.

Son yirmi yılda memlekette olanları şöyle bir düşünce aklıma salatalık turşusu tarifi vermek geldi. Bu memleketin turşusunu kurdular, hıyarları da halka 20 yıldır yediriyorlar. Herkese afiyet olsun.