TÜSİAD'da kritik toplantı

TÜSİAD'da kritik toplantı
TÜSİAD YİK toplantısında konuşan TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "ahbap çavuş ilişkilerinin olduğu toplumlar sabun köpüğü gibi söner" dedi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın toplantıdaki konuşmasından satır başları şöyle:

OHAL’in kaldırılması yargı erkinin bağımsızlığı ve tarafsızlığı düşünce ve ifade özgürlüğü ve medyanın önemine vurgu yapmak istiyorum.

Avrupa Birliği sürecinde de olduğu gibi son 15 yılda Türkiye ne zaman demokrasi toplumu olarak ilerledi daha güçlü bir ülke oldu. Ekonomi başlığı altında ise devlet yetkililerimiz ile paylaştığımız maddeler arasında iki tanesine dikkat çekmek istiyorum. Kamu ihaleleri mevzuatlarının verimli olarak yasalaşması piyasaları denetleyen kurumların bağımsızlığı. Unutmayalım ki hukukun üstünlüğü gibi yapılarda kağıt üzerinde kalmaz. Buna karşılık yozlaşmanın ahbap çavuş ilişkilerinin olduğu toplumlar sabun köpüğü gibi söner.

Değerli konuklar birlik ve beraberlik vurgusunu çok yapıyorum. Bunu naif bir temenni olarak algılamayın. Tüm konuşmalarımda ısrarla vurguluyorum. Birlik ve beraberliğimiz sosyal istikrar için çok önemli.

ÜLKEMİZ ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR

Ne zamandır Türkiye’nin yeni bir büyüme hikâyesini konuşuyoruz.

Bu noktada teröre karşı en sert şekilde önlemler almak. Güvenlik güçlerini yüksek olarak donatmak önemlidir.

Başta terörle mücadelede düşünce suçu alanı yaratmamakta fayda var. Dünyada gazetecilerin akademisyenler içeride havası olması demokrasimizi olumsuz etkilemektir.

Atatürk’e yapılan saygısızlıklardan dolayı milli hassasiyet bulunmaktadır. Ülkemizde zor bir dönemden geçiyoruz.

Bölgemizde ve dünyada barış ve istikrarda bulunmak için siyasi seçeneklerimiz var. Siyaset ve devlet insanlarımızın bunları en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyoruz.

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik toplantıda şunları söyledi:

Yoğun ziyaretlerinin hemen ardından henüz İstanbul’a inip toplantımıza teşrif buyurmanız bizleri onurlandırmıştır.

Gerçekten çok kıymetli bir gün yarın. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 98. yıl dönümü. Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor bayramımız bugünden kutlu olsun.

Demokrasi en gelişmiş siyasal sistem olarak kendini yenilemek zorunda.

Yapısı itibariyle demokratik sistemde popülist hareketler yerleşik düzene karşı bazı şikâyetlerin de göstergesidir. Küreselleşme dönemindeki yönetim anlayışı şikâyetlere ilgisiz kalınca birikmiş öfkeler de patlamaya başladı. İnsanlık tarihinin en kapsamlı teknolojik devrimini yaşıyoruz. Her alanda etkileniyor. Bundan önceki sanayi devrimlerinde olduğu gibi köklü değişimler oluyor.

Uygarlığın evriminde böyle zorlu bir dönemde daha iyi bir geleceğin peşindeyiz.

16 Nisan günü gerçekleşen referandumda millet olarak yüksek katılımda oy kullandık. Yeni bir yola girmiş bulunuyoruz. Bu sistem değişikliği ülkemizi toplumumuzu ayrıştıran değil buluşmayla gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Artık seçim ortamının geride bırakılmasıdır temennimiz. AB ile yaklaşımlarda olumluluktan kuşkusuz memnuniyet duyuyoruz. İçeride referandumda birleştirici adımların hükümet gündeminde olduğuna kalben inanıyoruz. Türkiye’nin yeniden reform dalgası yakalamasıdır.

AB’YE TAM ÜYELİK SÜRECİ

Avrupa Birliği’ne üyelik süreci küresel rekabette belirleyici bir öneme sahiptir. AB piyasası hala en büyük ihracat pazarımız. Dünyanın en önemli ekonomik gücüyle ilişkilerimizi daha fazla geliştirmeye ihtiyacımız var. Gençlerimizin kendilerini 21. yüzyılın dünyasında eşit şartlarda yer bulabilmeleri için AB ile tam üyelik süreçleriyle eğitim odaklı projelerin geliştirilmesinde uygun buluyoruz.

Her iki taraf da sorunların üzerinden gelme kapasitesine haizdir. Geçmişin tatsızlıklarını bir tarafa bırakmak için büyük sorumluluklar düşüyor. Sosyal refah ve öngörülebilir hukuk devleti unsuruyla Türkiye’nin mili menfaatidir. Business Europe’un Malta zirvesinde AB’deki muadil kuruluşların başkanlarına hitap ettik. Hem Türkiye’yi hem önemli bütün gelişmeleri paylaşma şansım oldu.