Tütün ve alkolde fahiş hatalar

Bazı alışkanlıklar zararlıdır. Bunları engellemek için Yeşilay'ın kampanyaları yetmez. Hatta Cumhurbaşkanı'nın sigara paketlerini toplaması bile çare olmaz. Bunlara devamlı zam yapılması yanlış. Döviz kaçağına sebep oluyor.

Zararlılarda önceliği alkole vereceğim. Eskiden bazı yörelerde revaçta olan "damıtma rakı üretimi"nin yapıldığını gördüm. Şimdi bu imalat patlama seviyesine ulaştı. İçimden devlet demek gelmiyor. İş başındaki hükümetlerin "zamdan başka şey bilmeyen tedbirlerinin sonuçları ortada."

Bir zamanların efsane polis müdürü ve dostum Uğur Gür söyleyince hatırladım. Adnan Menderes döneminde alkollü içeceklerde önemli fiyat indirimi yapılmıştı. Neticede içecek satışlarının artmadığı görüldü. "Kendi zıkkımını kendin üret" anlayışında da fazla azalma olmamıştı.

Tütün konusu

Yılda beş kez zam yapılan sigara meselesine gelince durumun iç açıcı olmadığını görüyoruz.

BEST Sigara Fabrikası'nı Başbakan Turgut Özal hizmete açmıştı. Bitlis için o güne kadarki en büyük yatırımdı.

Sığ gözlemle bakmayıp, derinlemesine incelediğinizde sırf tesislerde çalışan insan sayısının çok fazlasını görürsünüz. On binlerce tütün yetiştiricisi ABD'den ithal Kemal Derviş gibilerin katkısıyla mağdur edildi.

Yerli tütün yasaklandı. Mevcut fabrikaları da tek tek elden çıkardık. Hem de bu işi sigara elinden düşmeyen Bülent Ecevit'e havale ettiler.

Ona benzer bir uygulamayı da yakın zamanda şeker fabrikalarında yaşadık

Çakıldık

Mekanı cennet Demirel'in övünerek söylediği "Dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyiz" lafı da raflara kaldırıldı.

Herhangi bir markete girip bazı ürünlerin menşeine bir göz atın. Kırmızı mercimekten nohuda kadar her şeyimiz ithal. Sadece ülke adları değişiyor. Kanada'nın yerini, Kazakistan alıyor.

Ette de aynı durum. Büyük tantanalarla ithalat yapılıp fiyatlar aşağı çekildi. Şimdi bunlara bir bakın. Et ya da kıyma ambalajları artık 400 gram. Her paketten 100 gram çalındığı yetmiyormuş gibi zam faslı da başladı.

Bakan'a dikkat

Bunların müsebbibi bakanın çiçeği burnunda reklamını fark ettiniz mi? Hasat bayramında, Erdoğan'ı biçer-dövere bindirdi. Neymiş hibrid imiş.

Levent Kırca'lık

Görüntüler tam merhum Levent Kırca'ya malzeme idi. Cumhurbaşkanını ayağına göre çizme bulamamışlar. Dizlerinin üstüne kadar galoş geçirilmişti. O, aracı kullanmaya başladığında arkasındaki zevat peşinden koşuyordu.

Parçalanan ayakkabılar, toz toprak içinde kalan takım elbiseler... Bunlardan sadece bir tekine üzüldüm; Koruma Müdürü Muhsin Köse'ye. Güvenlik tedbirini bırakmamak uğruna perişan oldu.

Peki şimdi size soruyorum; "Erdoğan'ı Atatürk'e benzetebildiler mi?"

Bu arada merhum Kırca'nın acar kameramanı "Cevat Kelle" benzerlerinden de epey gözlemledik.

Adıyamanlı yiğitler

Diğer konuya, yeniden tütüne dönmek istiyorum. Asırlardır tütünle geçinmeye alışkın insanlarımız var. Bitlis'tekiler gibi. Adıyaman'dakiler gibi. Tüm baskılara direndiler. İşte bu anlamda Adıyamanlı zürra, birer kahramandır.

Çok iyi de organize oldular. Türkiye'nin her tarafında şubeler bile açtılar. Tütün sarma, filtre makineleri üretimine bile geçtiler.

Yaşlı teyze

Onların uyguladığı "kendi sigaranı kendin hazırla" başarılı oldu. Vatandaşa maliyeti ise uluslararası tekellerin sunduğunun dörtte biri bile değil.

Geçenlerde bir parkta tütün saran yaşlı bir nine gördüm. Dayanamayıp kaç yaşında olduğunu sordum. Suratıma tebessümle baktı ve "88" karşılığını verdi. "Daha uzun ömür dilerim" deyip yürümeye başladım. Çakmağının çat diye çıkan sesini duydum. Hemen peşinden nikotinin kokusunu hissettim.

"Acaba bizim Adıyamanlılar yakında çakmak yapımına başlarlar mı?"

***

Babadan oğula

++++

Ali Baransel'i Cumhurbaşkanı sözcüsü iken tanımıştım. Televizyon dünyasına geçtikten sonra herkes bu ismi öğrendi.

Şimdilerde bir başka Baransel'in yıldızı parlıyor. Ali H. Baransel, sporla içli dışlı. Babası gibi iyi Beşiktaşlı.

Baransel Jr. hem a Spor'da hem a Para'da görülmekte. "Spor Ekonomisi" isimli programda bu hafta iki konuğu vardı. Garbis Zakaryan ve Orhan Ayhan.

Kınalıada sohbeti

Efsane boksör maalesef konuşma zorluğu çekmekte. Bu görevi Orhan Ayhan üstlenmişti. Cemal Kamacı'dan, Arjantin'deki olağanüstü boks sevgisini onun ağzından dinledik. Renkli bir "Kınalıada sohbeti" oldu.

...

GÜNÜN SÖZÜ

Deli, deliliğinde diretse, bilge olup çıkar. William Blake

Yazarın Diğer Yazıları