Tüy dökücü kreme yatırılan servet çöpe gitti. Bakan Dönmez Sayıştay raporlarını doğruladı

Tüy dökücü kreme yatırılan servet çöpe gitti. Bakan Dönmez Sayıştay raporlarını doğruladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ana görevi enerji hammaddelerini üretmek olan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından AR-GE aşamasında üretilen ve aralarında tüy dökücü ve kırışık önleyici kremlerin de bulunduğu 11 farklı kozmetik ürünün bir kısmının raf ömrü dolduğu için imha edildiğini doğruladı. Konu ilk olarak Sayıştay raporlarıyla gündeme gelmişti.

Ana görevi Türkiye’nin genel enerji ve yakıt politikasına uygun olarak linyit, turb, bitümlü şist, asfaltit gibi enerji hammaddelerini üretmek olan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) 2016’da dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın yönlendirmesiyle girdiği kozmetik işinden uğradığı zarar Sayıştay raporlarıyla gündm olmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez söz konusu ürünlerin imha edildiğini doğruladı.

ANKA''dan Mehtap Belen''in haberine göre Sayıştay, 2 milyon 186 bin lira tanıtım, 4.7 milyon lira ise üretim için harcanmasına rağmen, raf ömrünü dolduran 76 bin 405 adet ürünün imha edildiğini tespit etmişti. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de Sayıştay raporunu soru önergesiyle TBMM gündemine taşımıştı.

6.7 MİLYON LİRA İSRAF GÖRÜLMEDİ

Önergeye cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “Kozmetik ürünler Ar-Ge aşamasında üretildiğinden henüz ticari işleme konu olmamıştır. Son kullanma tarihi yaklaşan ürünler personele dağıtılmış ve raf ömürleri dolan bir kısım hammadde ise mevzuat gereği imha edilmiştir. Ar-Ge faaliyetleri kapsamında yapılan çalışmalar israf olarak değerlendirilmemektedir” ifadelerini kullandı.

AR-GE İÇİN 2 MİLYON 187 LİRA HARCAMA 

TKİ’nin ürettiği kozmetik ürünlerinin AR-GE süreci için 2 milyon 187 bin lira harcama yapıldığını doğrulayan Bakan Dönmez şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından; Hümik Asitin Sağlık ve Kozmetik Sektöründe Kullanım Olanaklarının Araştırılması projesi kapsamında kozmetik ürünleri üzerinde araştırma ve geliştirme faaliyetleri başlatılmış olup, tüketici tepkilerini değerlendirmek amacıyla kongre, sempozyum ve fuar gibi etkinliklerde anket formları ile birlikte dağıtılmış olan kozmetik ürünler Ar-Ge aşamasında üretildiğinden henüz ticari işleme konu olmamıştır. TKi Elegance Kozmetik Ürün Üretim Projesi için Ar-Ge sürecinde toplamda 2.187.000 TL harcama yapılmıştır.

“BİR KISIM HAMMADDE MEVZUAT GEREĞİ İMHA EDİLMİŞTİR”

Ar-Ge süresince üretilen ürünler raf ve çeşitli ortamlarda izlemeye tabi tutulmuş olup, son kullanma tarihi yaklaşan ürünler personele dağıtılmış ve raf ömürleri dolan bir kısım hammadde ise mevzuat gereği imha edilmiştir.

Ar-Ge sürecinde toplamda 76.405 adet ürününün dağıtımı yapılmıştır.

ATIK OLARAK ORTAYA ÇIKAN LEONARDİTİN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI

Söz konusu Ar-Ge projesi kapsamında kömür üretimi esnasında atık olarak ortaya çıkan Leonardit olarak adlandırılan organik maddenin değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması amaçlanmış olup, Ar-Ge faaliyetleri kapsamında yapılan çalışmalar israf olarak değerlendirilmemektedir.”

"İSRAF OLARAK GÖRÜLMEMESİ TAM BİR FİYASKO"

TKİ’nin “tüy dökücü krem işine soyunarak devleti zarara soktuğunu” vurgulayan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Bakan Dönmez tarafından verilen yanıtların çelişkili olduğunu belirtti. “Yapılan çalışmanın israf sayılmaması tam bir fiyasko” diyen Gök’ün tepkisi şü ifadeleri kullandı:

“Soru önergesine verdiği cevap çelişkiler ve belirsizliklerle doludur. AR-GE sürecinde olmasına rağmen ürünlerden binlerce adet üretilmiş olması, sayısı açıklanmayan ve raf ömrü dolan hammaddenin imha edilmesi, AR-GE süreci tamamlanmadığı halde 76.405 adet ürünün dağıtımının yapılmış olması izaha muhtaç konulardır. Ticari işleme konu olmayan ürünler için yapılan reklam anlaşmasının detaylarına da değinmeyen Bakanlık yalnızca AR-GE sürecine ilişkin yanıtlar vermiş, dağıtılan, hediye edilen ve imha edilen ürünlerin tam miktarlarına ve maliyetlerine ilişkin herhangi bir açıklama yapmamıştır. Milyonlarca liralık kamu israfının açıklamasını yarım sayfalık bir metine sığdıran Bakanlığın AR-GE kapsamında yapılan çalışmaları israf olarak görmemesi tam bir fiyaskodur.”

SORUŞTURMA AÇILMASI İSTENMİŞTİ

Levent Gök, Bakan Dönmez’in yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, soruşturma açılması gerektiğini belirterek “Türkiye Kömür İşletmeleri’nin faaliyet alanında olmamasına rağmen 2.2 milyon TL danışmanlık ve 4.7 milyon TL üretim maliyetiyle ürettiği kozmetik ürünlerin beklenen ilgiyi görmeyince kamu kurumlarına hediye olarak dağıtıldığı öğrenilmiştir." dedi.

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından tanıtımı yapılan ürünlerin israf edildiğinin Sayıştay’ın ilgili raporlarına yansıdığını hatılatan Gök, "TKİ Genel Müdürü tarafından yapılan açıklamada ürünlerin ticari satışı olmadığını belirtilmiş, hediye olarak dağıtılan ürünlerin maliyetine ilişkin yazılı açıklama yapılacağı duyurulmuştur. Faaliyet alanı dışında kalan bir alanda hangi amaçla üretildiği bilinmeyen ürünler için 7 milyon TL’ye yakın bir meblağ çarçur edilmiş, üretimi için servet harcanan ürünlerin çoğu çöpe atılmıştır. Ülkemize katma değer kazandırması için halkımızın vergileriyle finanse edilen kurumların milli servetimizi sorumsuz bir savurganlıkla harcaması kabul edilemez. Bu israfın bütün detaylarının açıklanarak sorumlular hakkında gerekli resmi süreçlerin başlatılması beklenmektedir.” ifadelerini kullandı.

ERİŞİM ENGELLİ GETİRİLMİŞTİ

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın tanıtımını yaptığı Türkiye Kömür İşletmeleri’nin tüy dökücü, kırışık önleyici kremlerinin, bakanlıklar ile kamu kurumlarına hediye olarak dağıtılmasına ilişkin gündeme getirilen haber, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle erişime engellenmişti.

 

İlgili Haberler