Üç Tarz-ı Siyaset ve Tartışmalar

Üç Tarz-ı Siyaset ve Tartışmalar
Yeniçağ Gazetesi yazarı Dr. Arslan Tekin'in, bir süredir üzerinde çalıştığı ve tarihe ışık tutan "Üç Tarz-ı Siyaset ve Tartışmalar" isimli kitabı çıktı.

Araştırma-inceleme ve tarih alanındaki eserleriyle tanınan Yeniçağ Gazetesi yazarı Dr. Arslan Tekin bir süredir üzerinde çalıştığı eserini tamamlandı.

Geçtiğimiz günlerde okuyucuyla buluşan "Üç Tarz-ı Siyaset ve Tartışmalar" isimli eser, Yusuf Akçura'nın "3 tarz-ı siyaset" makalesi çerçevesinde gelişen tartışmaları konu ediniyor. 

Bilge Kültür Sanat Yayınevi tarafından basılan eser, Türkçü düşünür Yusuf Akçura'nın Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük tartışmaları irdeleniyor. Eserde,  Ali Kemal, Ahmet Ferid, Türkçü teorisyen Azerbaycan Türk'ü Dr. Hüseyinzade Ali ve ünlü Türkolog Vámbéry'nin mektuplarına da yer veriliyor.

ARKA KAPAKTAN

"Osmanlıcılık, İslâmcılık ve Türkçülük tartışmalarını Yusuf Akçura “Üç Tarz-ı Siyaset” başlığı altında formüle etmiş ve her bir yolu ayrıntılı irdelemiştir.

Akçura’nın makalesi, 1904’te, Kahire’de çıkan Türk gazetesinde üç sayı imzasız yayımlanmıştır.

Bu imzasız makale büyük tartışmaya yol açmış ve cevap önce gazete yönetiminden gelmiş, gazetenin başyazarı Ali Kemal yine imzasız “Cevabımız” başlığı altında Akçura’yı ağır tenkit etmiştir. Akçura’nın yakın arkadaşı Ahmed Ferid de tartışmaya “Ferid” imzalı bir mektupla katılmıştır.

Her üç makale, Akçuraoğlu Yusuf, Ali Kemal ve Ahmed Ferid imzalarıyla, 1907’de ve 1912’de kitap hâlinde basılmıştır.

Türk gazetesindeki tartışma üç makaleden ibaret değildir. Türkçülüğün önde gelen teorisyenlerinden Azerbaycanlı Dr. Hüseyinzâde Ali “A. Turanî” imzalı bir mektupla fikirlerini açıklamış, gazete yönetimi bu mektuba da cevap vermiştir.

Ünlü Türkolog Vámbéry de Macaristan’dan gönderdiği bir mektupla, doğrudan tartışmaya girmemekle beraber, “Türklüğünüze sahip çıkın!” demiştir.

“Üç Tarz-ı Siyaset” üzerine imzasız başka makaleler de yayımlanmıştır.

Dr. Arslan Tekin, Türk’te çıkmış, günümüze ışık tutan bütün tartışmaları ilk defa bu kitapta bir araya getirerek önemli bir eksiği tamamlıyor, Türk fikir hayatına bir kaynak eser kazandırıyor."

basliksiz-1-138.jpg