Uçaklar neden yangına müdahale için çağırılmıyor?

Uçaklar neden yangına müdahale için çağırılmıyor?
Art arda çıkan orman yangınlarından yüzlerce hektar orman yok olurken, yangına müdahale için hazır bekletilen THK uçaklarının neden olaylara müdahale etmediği Meclis gündemine taşındı.

Son günlerde yaşanan orman yangınları Türkiye'nin ciğerlerine düşen bir köz gibi ağaçlarımızı yok ederken, yangınlara müdahaledeki yetersizlik tartışmaları dikkat çekmişti. Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Tuncay Mollaveisoğlu'nun gündeme getirdiği Türk Hava Kurumu uçaklarının yangına müdahale için çağrılmaması Meclis gündemine taşındı.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, artan orman yangınlarında neden THK uçaklarının çağrılmadığını, söndürme işleminin neden özelleştirildiğini ve ihaleyi alan firmaların da tecrübesi olup olmadığını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye cevaplaması için sordu.

CHP Milletvekili Süleyman Girgin’in Bakan Pakdemirli’ye sorduğu sorular:

1- Ülkemizde her yıl 3 bine yakın orman yangını oluyor. Önceki yıllarda devletimizin müdahale ettiği orman yangınları son 17 yılda yaygın olarak uygulanan neoliberal politikalar nedeniyle özel sektöre ihale yoluyla aktarılmaktadır.

2- Cumhuriyet Gazetesinden Tuncay Mollaveisoğlu’nun haberine göre Bakanlık, orman yangını söndürmede Gürcistan, Ukrayna, Arnavutluk ve İtalya gibi ülkelerin dahi takdirini kazanan Türk Hava Kurumu (THK) yerine, yeterli helikopteri dahi olmayan ve yeterliliği tartışılan bir şirketi tercih etmiştir.

3-Orman yangınları ile ilgili olarak özel şirketlerle yapmış olduğunuz sözleşmeleri kamuoyu ile paylaşacak mısınız?

4- Bu şirketlerin yangın söndürme alanlarında tecrübe ve yeterliliği ne derece mevcuttur?

5- THK Tarafından yapılan resmi yazılı açıklamada; “THK Ateş Kuşları her zaman milletimizin bize yüklediği sorumluluk gereği hiç bir karşılık gözetmeksizin, milli bir şuurla vazifeye hazırdır ve hazır olacaktır. Türk Hava Kurumu, talimat verilmesi halinde 24 saat boyunca Türkiye sınırları içinde ve dışında gerekli müdahaleleri yapacak imkân ve kabiliyete sahiptir.” Denilmektedir.

Bu görev ve sorumluluk noktasında THK’ya ait yangın söndürme uçaklarının hazır bekletildiklerinin, Orman Genel Müdürlüğü’ne bildirilmesine rağmen THK uçakları operasyona neden dahil edilmemiştir?

6- Yangınla mücadele devletin görevi ait olmasına rağmen neden ve nasıl bir gerekçe ile özelleştirilmiştir?

İlgili Haberler