UEFA ve TFF'deki Trabzonspor için…

UEFA ve TFF'deki Trabzonspor için…

38 sezon sonra kupası olan şampiyonluğu kazanan Trabzonspor, Türkiye tarihinde en görkemli şölen ve etkinliklerle başarısını kutlayarak taçlandırdı.

Başakşehir karşısındaki 3-1''lik yenilgi ile de 2021-2022 sezonunun Türkiye kısmını tamamladı. Hesaplar önce Avrupa, sonra yeni sezon için yapılmaya başlandı.

Avrupa''da Şampiyonlar Ligi için play-off oynadıktan sonra itibarı arttırırken, aynı zamanda para da kazandıracak gruplara kalma hesabı Trabzonspor için adeta olmazsa olmaz…

Çünkü Şampiyonlar Ligi''ne kalmak demek toplamda borcu 2.5 milyar TL''ye kadar çıkan Trabzonspor''un kasasına 17.7 milyon Euro''nun (yaklaşık 265 milyon TL) girmesi demektir. TFF''den şampiyon olması nedeniyle çeşitli kaynaklardan kasasına 196 milyon lira giren-girecek olan bordo-mavililerde, asıl hesap Avrupa''ya transferi söz konusu edilenlerden gelecek paraların büyüklüğü.

Başta kaleci-kaptan Uğurcan olmak üzere, Bakasetas, Abdulkadir Ömür, Djaniny, hatta Cornelius''un transferi gerçekleşmesi halinde beklenen 40-45 milyon Euro''luk gelir (670-750 milyon TL) Trabzonspor''un borçlarını azaltıp, kasasını güçlendirirken, ister istemez kadrosunu zayıflatacaktır.

Çünkü kimi alırsanız alın Uğurcan gibi yaptığı kurtarışlarla şampiyonluk sezonunun en çok puan kazandıran birine kale emanet edilemeyecektir. Zira Uğurcan gibi akıl almaz kurtarışlar yapan, zaman zaman uçanı kaçanı bile yakalayan bir kaleci bulmanın zor olduğu da bir gerçektir.

Tekrar geri dönüş yapan Abdülkadir, zaman zaman form düşüklüğü yaşasa da Bakasetas gibi katkı sağlayacaklar da zor bulunacaktır. İlk sezonunda kendini çabuk toparlayan Cornelius ile kendinden beklenenin üzerinde katkı sağlayan Djaniny gibi uyumlu Nwakaeme''yi de şimdilik kadroda saymak mümkün değil ise…

Bu halde Trabzonspor''un kaleci, sağ ve sol bek, stoper, orta saha, hatta forvette eksikleri bulunduğu, bunun için de en az 5-6 futbolcu transfer eylemesi gerektiği de ortadadır.

Hadi diyelim ki, Şampiyonlar Ligi play-off''tan çıkıp, gruptan çıkamamak ekonomik anlamda çok kayıp yaratmayacağı için sıkıntı yok. Ama 2022-2023 sezonunda da şampiyonluğunu pekiştirmek isteyen Trabzonspor için kadroda hatırı sayılır revizyon yapılması şart gibi gözüküyor.

Gerçi Başkan Ahmet Ağaoğlu''nun koordinasyonu, Asbaşkan Ertuğrul Doğan''ın hesap-kitap işini çok iyi sevk ve idaresi, Teknik Direktör Abdullah Avcı''nın futbolcu tercihlerindeki doğruluğu ile oluşturdukları üçlü sacayağı bunların hesabını çok öncesinden en doğru şekilde yapıldığı izlenimini veriyor. Yani kimlerin satılacağından çok, alınacaklarla ilgili hesaplar yapılmıştır.

Ezcümle 2021-2022 Ahmet Çalık Sezonu Süper Lig şampiyonu Trabzonspor, hem gelecek sezon, hem de Avrupa Şampiyonlar Ligi için takım kadrosunu ve kulüp bütçesini birlikte hesap ederek önemli kararlar alma gerçeği ile karşı karşıyadır.

Bu transfer sürecini hem kadro, hem de kasa açısından iyi hesaplar yaparak dengeli bir şekilde geçirdiği takdirde her iki kulvarda da başarılı olmaması için hiçbir sebep yoktur.

Yazarın Diğer Yazıları